Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

ΣΟΥΛΗΣ ΤΖΟΤΖΩΚΟΣ

ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Ο ΣΟΥΛΗΣ ΤΖΟΤΖΩΚΟΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ ΤΩΝ ΑΛΑΤΣΑΤΩΝ
ΑΛΛΑ....

ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΑΛΑΤΣΑΤΑ

ΤΟ 1-0

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΩΡΕΟΙ - ΒΑΣΙΛΙΚΑ 2 - 1

ΚΟΝΤΟΔΕΣΠΟΤΙ - ΣΤΕΝΗ 0 - 2

ΑΤΑΛΛΗ - ΜΑΚΡΥΚΑΠΑ 2 - 3

ΑΕΚ - ΟΛΥΜΠΟΣ ΓΥΜ. 1 - 1

ΑΥΛΙΔΑ - ΕΡΑΠΟΣ 0 - 0

ΑΜΑΡΥΝΘΙΑΚΟΣ - ΚΡΙΕΖΑ 0 - 2

ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΣΚΥΡΟΣ 2- 1

ΠΡΟΒΛΕΨΑΜΕ ΣΩΣΤΑ;

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΕΥΒΟΪΚΟΣ - ΑΛΑΤΣΑΤΑ 3 -2

ΑΡΤΑΚΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2 - 1

ΠΙΣΣΩΝΑΣ - ΛΗΛΑΣ 1 - 3

ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ - ΔΡΟΣΙΑ 1 - 3

ΛΑΒΕΤΕ ΘΕΣΕΙΣ

ΛΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΕΥΒΟΪΚΟΣ - ΑΛΑΤΣΑΤΑ
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΕ 2 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ;
ΤΑ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΑ (3)
ΛΕΤΕ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΥΤΟ;

ΑΛΑΤΣΑΤΑ

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΑΤΣΑΤΩΝ,
ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟΝ ΕΥΒΟΪΚΟ.
ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΚΕΙ,
ΕΙΧΕ ΑΠΟΒΛΗΘΕΙ

ΔΡΟΣΙΑ

ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΟΥΣΤΑΚΑ/ΤΖΙΩΤΗ
ΘΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΘΟΥΝ
Η ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΟΣΙΑ
ΚΑΙ Η ΔΡΟΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΝΙΚΗ

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΛΗΛΑΣ

ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΙΣΣΩΝΑ
ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΤΑΥΤΑΡΙΔΗ


ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

"Ποιοτική εργασία
για όλους"


"Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους πολιτικές ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων" δηλώνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και προσθέτει ότι «κεντρική, σταθερή, αμετακίνητη επιδίωξή μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους».
Ο κ. Ζαγορίτης δηλώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ και βάζει τέλος στην εσωστρέφεια λέγοντας με κατηγορηματικότητα ότι «διαφοροποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές, υπερβολές και επιπόλαιες προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται. Ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες. Μόνο ζημιά κάνουν. Και δεν θα το επιτρέψουμε».


Η συνέντευξη του Λ. Ζαγορίτη στον Σπύρο Γκουτζάνη:
ΕΡ: Η οικονομική κρίση χτυπά και την πόρτα της χώρας μας. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης;
ΑΠ: Ναι, και η εφαρμογή του βρίσκεται σε εξέλιξη. Και επικαιροποιείται ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δράσαμε, άλλωστε, άμεσα, πρώτοι ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους, παίρνοντας συγκεκριμένα μέτρα. Το σχέδιο μας κινείται σε τρεις άξονες-στόχους. Πρώτον, στη διατήρηση της ανάπτυξης, με αιχμή του δόρατος το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της οικονομίας και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεύτερον, στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και στη θωράκιση της απασχόλησης. Και τρίτον, στη δημοσιονομική εξυγίανση με δραστική μείωση της σπατάλης. Κάθε βήμα του σχεδίου μας για την προστασία της χώρας από τη διεθνή οικονομική κρίση έχει γνωστοποιηθεί και αναλυθεί. Βεβαίως, δεν λείπουν και τα αντίγραφα. Ο κ. Παπανδρέου στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία κατέθεσε ως «σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ μια αντιγραφή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που η Κυβέρνηση έχει ήδη παρουσιάσει. Ανέδειξε το κενό του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις, θέσεις και πρόγραμμα. Ανέδειξε την αδυναμία τους να αρθρώσουν εναλλακτικό πολιτικό λόγο, αφού το κυβερνητικό σχέδιο με ή χωρίς παραλλαγές είναι μονόδρομος. Από την άλλη, ο μόνος τρόπος διαφοροποίησης τους είναι η ένταση και ο λαϊκισμός. Με τις φωνές και τα λόγια, όμως, τα προβλήματα δεν λύνονται. Χρειάζονται συγκεκριμένες λύσεις και υπευθυνότητα. Κάτι που μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή διαθέτει και μπορεί να εγγυηθεί.
ΕΡ: Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατέθηκε η πρόταση να αντιμετωπισθεί η κρίση με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και με συρρίκνωση των κλασσικών εργασιακών δικαιωμάτων. Εξετάζει η κυβέρνηση τις προτάσεις αυτές;
ΑΠ: Δεν μας βρίσκουν σύμφωνους τέτοιες πολιτικές. Κεντρική, σταθερή, αμετακίνητη επιδίωξή μας είναι η ποιοτική και πλήρης εργασία για όλους. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των θέσεων εργασίας. Για μας οι εργαζόμενοι αποτελούν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Η πολιτική αυτή επιλογή μας, δικαιώνεται άλλωστε από το γεγονός ότι καταφέραμε τα τελευταία χρόνια και μειώσαμε την ανεργία από το αρνητικό ρεκόρ, το υψηλότερο από το 1974, του 11.3% που την παραλάβαμε από το ΠΑΣΟΚ, κατά 4% ποσοστιαίες μονάδες, ενώ πετύχαμε να βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Δημιουργώντας έτσι, ένα ανάχωμα απέναντι στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.
ΕΡ: Πώς αντιμετωπίζετε το ενδεχόμενο να τεθεί η ελληνική οικονομία υπό κοινοτική επιτήρηση;
ΑΠ: Αυτή την περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει με προσοχή τις εξελίξεις σε όλες της χώρες της Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες της Ευρωζώνης που διατηρεί θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Έχουμε βεβαίως, τις τελευταίες δεκαετίες υψηλό δημόσιο χρέος. Γνωρίζουμε καλύτερα απ’ όλους τι πρέπει να κάνουμε. Περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση δεν υπάρχουν. Ο αυτοπεριορισμός αυτές τις δύσκολες ώρες είναι επιβεβλημένος σ’ όλη την Ευρώπη. Η πολιτική μας παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στον έλεγχο και την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Ήδη έχουμε καταφέρει να έχουμε χαμηλότερο έλλειμμα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης. Μειωμένο, μάλιστα, κατά το ήμισυ από το 7.5% που μας το παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Έχουμε επιδείξει ισχυρά ανακλαστικά και ετοιμότητα και είμαστε σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι για νέες παρεμβάσεις, βελτιώσεις, συμπληρώσεις και προσαρμογές ανάλογα με τις εξελίξεις.
ΕΡ: Παρά τον ανασχηματισμό και τα μέτρα που ανακοινώσατε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είσαστε πίσω από το ΠΑΣΟΚ. Έχετε χάσει οριστικά το προβάδισμα;
ΑΠ: Το ποιος έχει το προβάδισμα θα το διαπιστώσουν όλοι την ώρα των εκλογών. Όχι τώρα. Το πολιτικό σκηνικό έτσι και αλλιώς χαρακτηρίζεται από μεγάλη ρευστότητα. Όπως γνωρίζετε, μετά τον ανασχηματισμό η ψαλίδα κλείνει. Αυτή την ώρα, όμως, εκείνο που ενδιαφέρει εμάς αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία είναι με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα να αντιμετωπιστεί η κρίση αλλά και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Να ενισχύσουμε ιδίως τους οικονομικά ασθενέστερους. Αυτή είναι η έννοιά μας. Και θα τα καταφέρουμε. Οι πολίτες εμπιστεύονται τον Κ. Καραμανλή. Είναι το σταθερό σημείο αναφοράς στο πολιτικό σύστημα. Και όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, ο Κ. Καραμανλής θα είναι ξανά πρωθυπουργός.
ΕΡ: Η πρότασή σας για αλλαγή εκλογικού νόμου πυροδότησε εκλογικά σενάρια που παραμένουν πάντα στην επικαιρότητα.
ΑΠ: Δεν υπήρξε πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αντίθετα. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή του νόμου Παυλόπουλου διασφαλίζει την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτό είναι κοινός τόπος. Διότι δίνει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα και υπηρετεί το στόχο της κυβερνητικής αυτοδυναμίας, κάτι που αποτελεί σταθερή, πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας και είναι καλό για τον τόπο. Αντίθετα, τα ανεύθυνα μικροπολιτικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ οδήγησαν το 1989 σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που ταλαιπώρησαν τον τόπο. Τον ίδιο στόχο είχε το ΠΑΣΟΚ και με τον νόμο με τον οποίο έγιναν εκλογές το 2007. Να μην καταστεί δυνατή η αυτοδυναμία της Ν.Δ. Αυτά, όμως, δεν πέρασαν στον κόσμο. Άλλο, όμως νόμος και άλλο εκλογολογία. Η εκλογολογία είναι ζημιογόνα και για τον τόπο και για τους πολίτες και είναι ζήτημα υπευθυνότητας όλων μας να σταματήσει
ΕΡ: Σε τι οφείλεται τότε η ετοιμότητα του κομματικού μηχανισμού, αλλά και οι περιοδείες που ξεκινά ο πρόεδρος του κόμματος;
ΑΠ: Έχουμε σε λιγότερο από τέσσερις μήνες Ευρωεκλογές. Είναι απόλυτα φυσιολογική η προετοιμασία και η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος. Αυτή την περίοδο δραστηριοποιούμεθα έντονα, προκειμένου να ενημερώσουμε τους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό για τη δυνατότητα να ψηφίσουν στη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν και εργάζονται, αν το δηλώσουν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Προγραμματίζουμε δε και στο άμεσο μέλλον, δράσεις και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και στην ομογένεια για την ανάδειξη των θέσεων και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στόχος μας είναι η πρωτιά και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε.
ΕΡ: Πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί τελικά η απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων;
ΑΠ: Ναι. Το πιστεύω και εύχομαι να ψηφιστεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Με το σχέδιο νόμο που προωθούμε, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, θα μπορούν από το 2011 να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Ήταν δέσμευση του Κ. Καραμανλή και της Ν.Δ. Είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση για τους Αποδήμους. Είναι επιτακτικό να ψηφισθεί. Εμείς αποδεικνύουμε την ευαισθησία μας απέναντι στους Απόδημους συμπατριώτες μας. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Να μην κρυφτεί πίσω από προφάσεις και δευτερεύουσας σημασία ζητήματα. Άλλες αναβολές δεν χωρούν. Είναι απλό.
ΕΡ: Ετέθη ακόμη και το ζήτημα της ηγεσίας στην περίπτωση που ηττηθεί η Ν.Δ. Υπάρχει πρόβλημα ενότητας στο κόμμα;
ΑΠ: Δεν υπάρχει ζήτημα ενότητας στη Ν.Δ. και βεβαίως δεν θα ηττηθούμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι ο Κ. Καραμανλής, ο πρωθυπουργός, είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα. Απέχει μακράν από όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είναι ο νεότερος ηγέτης της Ν.Δ. μετά την μεταπολίτευση και ο μακροβιότερος. Ήδη έκλεισε 12 χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ. και από αυτά τα 5 ως πρωθυπουργός. Σημειώνοντας εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες. Και θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός και μετά τις επόμενες εκλογές.
ΕΡ: Επίσης, έχει ανοίξει η συζήτηση για το αν οι βουλευτές τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπεδίου πρέπει να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια.
ΑΠ: Έχουμε ήδη τοποθετηθεί. Αυτή την περίοδο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας δεν είναι οι εθνικές εκλογές και τα ψηφοδέλτια. Είναι oι Ευρωεκλογές.
ΕΡ: Το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλές -ενίοτε αντικρουόμενες- δηλώσεις και εκφράσεις δυσαρέσκειας. Σας ανησυχούν αυτά τα φαινόμενα εσωστρέφειας;
ΑΠ: Μόνο στο βαθμό που μας αποπροσανατολίζουν από το στόχο μας. Την αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αυτή την ώρα, οφείλουμε όλοι, με υπευθυνότητα να αφοσιωθούμε στη δουλειά μας. Πρέπει ο καθένας μας να επικεντρωθεί και να παράγει έργο στον τομέα ευθύνης του. Θα κριθούμε με τις πράξεις μας, όχι με τα λόγια. Διαφοροποιήσεις, προσωπικές στρατηγικές, υπερβολές και επιπόλαιες προσεγγίσεις δεν επιτρέπονται. Ναρκοθετούν τις κοινές μας προσπάθειες. Μόνο ζημιά κάνουν. Και δεν θα το επιτρέψουμε.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕ ΓΙΑΤΙ "ΣΑΣ ΧΤΥΠΟΥΝ" ΟΛΟΙ;
ΖΗΛΕΙΑ ΣΠΥΡΟ ΜΟΥ, ΖΗΛΕΙΑ!!

ΕΡΧΕΤΑΙ.... ΠΑΣΧΑ

Ας θυμηθούμε
Κύριε Καθαροσπόρη, σε μια εκπομπή, στο ραδιόφωνο, μας είχατε πει πως για το ΠΑΣΧΑ θα φροντίσετε ώστε ο Δήμος να γιορτάσει μαζί με ανθρώπους που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα με τα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Όχι να τους δώσουμε κάποια δώρα ή οτιδήποτε άλλο. Να γιορτάσουμε όλοι μαζί το ΠΑΣΧΑ.
Πιστεύω πως τώρα, που είναι νωρίς, θα το οργανώσετε εσείς ή οι αρμόδιοι για τέτοια θέματα στο Δήμο Χαλκιδέων.

ΚΚΕ

Σοφία στη θέση
του Γιώργου
Καθαρές κουβέντες, κόκκινοι σύντροφοι.
Την έδρα στην Εύβοια
δεν τη χάνει το ΚΚΕ, εκτός κι αν έρθουν τα πάνω κάτω.
Κάτι θα αλλάξει όμως. Αυτή τη φορά «πάνω στην έδρα» θα κάθεται η κ. Σοφία Ντούρου. Αυτό είναι το δικό μας πιστεύω κι έτσι πρέπει να γίνει. Η κ. Ντούρου δίνει πάντα τη μάχη της για το ΚΚΕ και έχει δικαίωμα να περάσει και αυτή από τη βουλευτική έδρα.
Σύντροφοι, εσείς ξέρετε πώς πρέπει να γίνει, αφού αυτά είναι για σας παιχνιδάκι.
Γιατί όμως λέμε πως το ΚΚΕ δεν χάνει την έδρα;
Αυτό είναι απλό.
Το ΚΚΕ θα ανεβάσει το ποσοστό του και στην Εύβοια και πανελλαδικά. Πώς λοιπόν θα χάσει την έδρα;
Αυτοί που βλέπουν έδρα στην Εύβοια
, θα πρέπει να περιμένουν λίγα χρόνια ακόμα, μέχρι να αρχίσει να βγαίνει ο ήλιος από τη Δύση. Μετά την έδρα του ΚΚΕ, σειρά θα είχε ο ΛΑΟΣ αλλά δεν θα προλάβει αφού μέχρι τότε θα πάει «χέρι – χέρι» ο Καρατζαφέρης με τη Ν.Δ.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Λαφαζάνης Γιώργος
Πώς είναι δυνατόν;

Δίκιο έχει ο Δημοτικός Σύμβουλος, επικεφαλής της μειοψηφίας στο Δήμο Μεσσαπίων, κ. Λαφαζάνης Γιώργος.
Ρώτησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. το εξής: «Πώς είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε, να ορίζουμε έναν Δημοτικό Σύμβουλο για να συμμετέχει στην Επιτροπή μαζί με τον Λιμενάρχη για τον έλεγχο σε αιγιαλό και παραλία και από την άλλη ο ίδιος ο Δήμος να μπαζώνει αιγιαλό και παραλία;».
Κύριε Λαφαζάνη
, δεν έχετε ακούσει πως αν δεν θέλεις να κάνεις κάτι, ορίζεις μια Επιτροπή;
Θυμάμαι κάποιον Δήμαρχο ο οποίος είχε πει: «Να κάνουμε μια 5μελή Επιτροπή με 3-4 άτομα»!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΚΕΔΚΕ

Νέα ανακοίνωση της ΚΕΔΚΕ
για το τέλος παρεπιδημούντων
Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλου, ότι δηλαδή η Κυβέρνηση πήρε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 1,5% του τέλους παρεπιδημούντων, αλλά της αποδίδει όλα τα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να καλύψει αυτήν τη μείωση, θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
Η απόδοση του 90% των τελών κυκλοφορίας στους δήμους από φέτος, που σημαίνει 420 εκ. ευρώ παραπάνω από ότι έπαιρνε μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση, προορίζονται να καλύψουν το κόστος όλων των μέχρι σήμερα μεταφερθεισών ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ στους δήμους, όπως ρητά ο νόμος προβλέπει.
Δηλαδή το κόστος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, των κοινωνικών υπηρεσιών, της συντήρησης των σχολείων, της συντήρησης των δρόμων, της λειτουργίας των αθλητικών κέντρων, της πολιτικής προστασίας καθώς και όλες τις δαπάνες μισθοδοσίας των 10.000 περίπου υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με βάσει το Π.Δ. 164!!!
Σημειωτέον ότι ακόμη και με την εφαρμογή αυτού του μέτρου, το οικονομικό έλλειμμα για την κάλυψη όλων αυτών των ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ είναι της τάξης των 320 εκ. ευρώ, και το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί ποιος και πότε θα το καλύψει.
Άρα πριν ο κ. υπουργός επιδοθεί σε εύκολες δημαγωγίες και επικοινωνιακά τρυκ και αν θέλουμε ως χώρα να απαντήσουμε με αξιοπιστία στην οικονομική κρίση και όχι να ρίχνουμε τα βάρη των συνεπειών της στην πλάτη των μη εχόντων - εν προκειμένω των δήμων - καλό θα είναι να φροντίζουμε να βρίσκουμε και αξιόπιστα επιχειρήματα. Διαφορετικά αυτά καταντούν έωλα και διάτρητα.
Το δεύτερο που θα πρέπει να έχει υπόψη του ο υπουργός κ. Κ. Μαρκόπουλος, που αποδέχεται ως θέσφατα τα ψευδή επιχειρήματα της συντεχνίας των ξενοδόχων, είναι το γεγονός ότι, το τέλος παρεπιδημούντων οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το εισπράττουν από τους πελάτες τους και το αποδίδουν στους Δήμους για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού, αναπλάσεων, έργων τουριστικής υποδομής κ.λπ., που παρέχουν οι δήμοι.
Άρα οι ξενοδόχοι δεν πληρώνουν από το ταμείο τους ούτε ένα ευρώ.
Αν λοιπόν, θεωρούμε ότι λόγω της κρίσης δεν χρειάζεται να διατηρούμε φωτισμό ή υπηρεσίες καθαριότητας στις τουριστικές περιοχές και άρα να υποβαθμίσουμε τις τουριστικές υπηρεσίες της χώρας, τότε να βγούμε και να το πούμε ευθέως. Πάντως η Αυτοδιοίκηση τέτοιου είδους δαπάνες σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι σε θέση και δεν μπορεί να καλύψει.
Επιπλέον η ψήφιση μιας τέτοιας ρύθμισης τινάζει στον αέρα τους ήδη εγκεκριμένους προϋπολογισμούς των δήμων και ιδιαίτερα των τουριστικών, τα έσοδα των οποίων θα υποστούν μείωση που κυμαίνεται από δήμο σε δήμο από 15% έως 60% και που σε πραγματικούς αριθμούς μεταφράζεται σε πόρους άνω των 350 εκ. ευρώ.
Η ΚΕΔΚΕ απευθύνει λοιπόν στην Κυβέρνηση ύστατη έκκληση να ανακαλέσει ΤΩΡΑ τη διάταξη και να ξεκινήσει ΤΩΡΑ ένας ουσιαστικός διάλογος με την Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και στον τομέα του τουρισμού, σε μια ισότιμη βάση. Και πάντως όχι στηρίζοντας τους μεν - εν προκειμένω τις συντεχνίες των εχόντων - σε βάρος των δε, δηλαδή των τοπικών κοινωνιών και εν τέλει της ίδιας της τοπικής και τουριστικής ανάπτυξης.
Διαφορετικά η αξιοπιστία στην πολιτική για τη χώρα μας θα παραπέμπεται στη σφαίρα του φανταστικού και η αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις γνωστές σε όλους μας καλένδες.

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

Προς
1.ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
2. ΔΙΟΙΚΗΤΗ Ι.Κ.Α.
3. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κοινοποίηση ΙΚΑ Μαντουδίου
ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Ι.Κ.Α. ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ

Κυρία Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε, Κυρία & Κύριοι Βουλευτές

Το ΙΚΑ Μαντουδίου εξυπηρετεί 6.000 ασφαλισμένους. Καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική ενότητα στη Βόρειο Εύβοια που καταλαμβάνουν ο Δήμος Κηρέως και οι όμοροι Δήμοι Νηλέως και Ελιμνύων στις έδρες των οποίων λειτουργούν παραρτήματα του ΙΚΑ Μαντουδίου.
Από τις 11 θέσεις προσωπικού που προβλέπει ο Οργανισμός του ΙΚΑ Μαντουδίου, σήμερα υπηρετεί ένας (1) διοικητικός υπάλληλος και ένας που εκτελεί χρέη ταμία .
Αντιλαμβάνεστε την δυσλειτουργία και την αφάνταστη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού είναι χρόνια, εντάθηκαν όμως την τελευταία διετία. Αυτό το διάστημα το βάρος της δουλειάς έπεσε στους εναπομείναντες υπαλλήλους και στα άτομα του απασχολούνται μέσω STAGE και 24μηνου Προγράμματος.
Η όποια λειτουργία του ΙΚΑ Μαντουδίου αυτή την περίοδο οφείλεται στο φιλότιμο και στις προσπάθειες αυτών των ανθρώπων. Όμως είναι σαφές ότι δεν επαρκούν. Χρειάζεται άμεση ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό.
Κυρία Υπουργέ, Κύριε Πρόεδρε
Οι χιλιάδες ασφαλισμένοι της περιοχής μας, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στις μικρές βιοτεχνίες, στα καταστήματα και στις οικοδομές ταλαιπωρούνται αφάνταστα και δεν αντέχουν άλλο αυτή την κατάσταση της διάλυσης Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στην στελέχωση του ΙΚΑ Μαντουδίου με νέο προσωπικό.
Παράλληλα σας ζητάμε να μεριμνήσετε για την αξιοποίηση των εργαζομένων του STAGE και 24μηνου Προγράμματος που σηκώνουν το κύριο βάρος λειτουργίας του ΙΚΑ Μαντουδίου και να μοριοδοτηθούν ώστε να έχουν προτεραιότητα στις προσλήψεις που προτίθεστε να κάνετε.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, δουλεύουν σκληρά, γνωρίζουν το αντικείμενο εργασίας τους και είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ΙΚΑ Μαντουδίου. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Πότε
θα κάνει εκλογές;
Υπάρχει ένα σενάριο, το οποίο όμως ελάχιστες πιθανότητες έχει εκτός κ ι αν…
Ποιο είναι αυτό το σενάριο;
Αυτό το σενάριο θέλει να γίνονται Εθνικές εκλογές το 2010 με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Προσέξτε τώρα.
Υπάρχει περίπτωση να προταθεί στον Γιώργο Παπανδρέου να πάει για Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Υπάρχει επίσης περίπτωση να είναι υποψήφιος για την Προεδρία ο Κώστας Καραμανλής, ακολουθώντας τα χνάρια του θείου του.
Για φανταστείτε.
Φίλες και φίλοι αναγνώστες, αν τελικά ο κ. Καραμανλής βρει μια τέτοια άκρη με τον κ. Παπανδρέου, τότε είναι βέβαιο πως πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους αφού οι αναταράξεις και στα δύο κόμματα θα είναι μεγάλες.
Φυσικά υπάρχει ο νυν Πρόεδρος, ο κ.Παπούλιας. Είναι όμως βέβαιο πως ο κ. Παπούλιας δεν θα δεχτεί να είναι υποψήφιος αν δεν εξασφαλιστεί η εκλογή του.
Έτσι θα προταθούν άλλοι υποψήφιοι και προφανώς Πρόεδρος θα εκλεγεί μετά τις εκλογές, οι οποίες θα προκηρυχθούν αμέσως.
Ας περιμένουμε.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ
Προς:
1) Τον Πρόεδρο
του ΕΒΕΒΕ Ν. Ευβοίας κ. Σίμωση
2) Τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Παπαθεοδώρου
3) Τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ν. Ευβοίας κ. Γεροντίτη
4) Τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών Ν. Ευβοίας κ. Θαλάσση
5) Τους Προέδρους των Υπαίθριων Λαϊκών αγορών κ. Γιαννούκο, κ. Κοντάρα, κ. Μπαράκο
Αγαπητοί κ. κ.
Οι Αντιδήμαρχοι, καθημερινότητας, κ. Ρουσσόπουλος Κωνσταντίνος και Καθαριότητας, κ. Γεωργούλης Διαμάντης, σας καλούν σε συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 11 μ.μ., στην αίθουσα συσκέψεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, με θέμα: «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ».
Μετά την συνάντηση και στις 12:30 μ.μ. θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου προς ενημέρωση και των ΜΜΕ για το σοβαρό αυτό θέμα
.

Οι Αντιδήμαρχοι
ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΣΟΚ

Γιώργο, πες μας κάτι

Αλήθεια, ο κ. Παπανδρέου μήπως μπορεί να μας πει ποια χώρα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα;
Μήπως μπορεί να βρει μια χώρα που είναι εκτός κρίσης;
Γιατί οι σοσιαλιστές φίλοι του, που είναι πρωθυπουργοί, δεν έχουν καταφέρει τα όσα λέει ότι θα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου;
Γιατί δεν δίνει «τα φώτα του» σε αυτούς τους φίλους του σοσιαλιστές, αφού δεν θέλει να τα δώσει στον Καραμανλή;
Αφού , κ. Παπανδρέου, δεν θέλετε να πείτε τις λύσεις για την Ελλάδα, πείτε για την Ισπανία ώστε να παραδειγματιστούμε κι εμείς.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΩΝ

Το είπε ο κ. Βαλαής
Ο πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. Μεσσαπίων είπε σε συνεδρίαση: «Από την παραλία μέχρι και 500 μέτρα μέσα στη θάλασσα, δεν μπορείς να πατήσεις. Θέλει καθάρισμα. Δυστυχώς η γραφειοκρατία μας εμποδίζει».
Κύριε Βαλαή
, δεν καταλάβαμε. Υπήρχε περίπτωση να πει κάποιος πως θέλει να καθαρίσει τη θάλασσα και σας είπαν όχι;
Η συζήτηση γινόταν για τα Πολιτικά και την παραλία τους, την οποία επισκέπτονται χιλιάδες πολίτες.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Η φτώχεια
φέρνει γκρίνια
Φωνάζουν οι εργαζόμενοι, φωνάζουν και οι εργοδότες. Τελικά γίναμε όλοι ίσοι και όμοιοι.
Θέλουν να μας πείσουν πως εργοδότες και εργαζόμενοι έχουμε τα ίδια προβλήματα. Όχι βέβαια. Οι εργαζόμενοι είχαν πάντα προβλήματα. Οι βιομήχανοι γέμιζαν τις τσέπες τους, αγόραζαν πανάκριβα τζιπ και λιμουζίνες, έκαναν διακοπές στην Ελβετία και δεν ξέρω που αλλού, ενώ οι εργαζόμενοι την έβγαζαν με τον κοινωνικό τουρισμό και φυσικά δεν άλλαζαν ούτε τα λάδια στο σαραβαλάκι τους. Απλά συμπλήρωναν.
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Άλλαξαν προς το χειρότερο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πάλι πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι.
Να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες αλλά με μία προυπόθεση: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ. Όποιος απολύει έστω κι έναν, να βγαίνει εκτός προγραμμάτων, εκτός ενισχύσεων κλπ.
Δυστυχώς, για τους εργαζόμενους τα πράγματα είναι δύσκολα.
Οι εργοδότες θα πετύχουν αυτά που θέλουν και δεν θα είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που θα δεχτούν πολλά.
Ο φόβος της απόλυσης υπάρχει. Οι εργοδότες γνωρίζουν και έχουν τον τρόπο να πιάσουν και να πετύχουν τον σκοπό τους.
Τα συνδικάτα δεν θα πετύχουν πολλά, αφού ο φόβος δεν επιτρέπει στους εργαζόμενους να αντιδράσουν και να αντισταθούν.
Αυτή είναι η αλήθεια.
Μακάρι να κάνουμε λάθος
, αλλά πιστεύουμε πως τώρα όλοι ψάχνουμε για μια δουλειά και όχι για μια καλή δουλειά.

ΛΑ.Ο.Σ

Πιέσεις δέχεται
το κόμμα Καρατζαφέρη
Η πίεση που θα δεχτεί το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, θα είναι μεγάλη και φυσικά θα δημιουργήσει προβλήματα στο ΛΑ.Ο.Σ.
Άποψή μας είναι πως το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δεν θα κερδίσει σε ποσοστά και έδρες, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές και ειδικά αν αυτές γίνουν το 2010.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως πολλά στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ καλοβλέπουν προς τη Ν.Δ.
Η Ν.Δ. προεκλογικά θα κάνει λόγο για χαμένη ψήφο και θα θυμίζει σε αυτούς που καλοβλέπουν προς τον Καρατζαφέρη,να το ξανασκεφτούν.
Μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει να υπολογίσουμε και το γλυκοκοίταγμα του Γιώργου Καρατζαφέρη προς τις συνεργασίες.
Για να δούμε τι θα αποφέρουν όλες οι πιέσεις που θα ασκηθούν.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

Τι είπε ο υπουργός;
«Μαζέψτε» τον κ. Αποστόλου και πείτε του να αποσύρει τη μήνυση.
Αυτό είπε ο κ. Μαρκόπουλος, ο υπουργός Τουρισμού, στη σύσκεψη φορέων που προκάλεσε το ΚΤΕΛ Εύβοιας, απευθυνόμενος στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ.
Κύριε Υπουργέ, καλά τα είπατε.
Ο πρώην υπουργός κ. Βασίλης Κεδίκογλου
χαρακτήρισε «χαρτάκι» τη μήνυση ή την έκθεση και είπε πως το περιεχόμενο της έκθεσης δεν περιποιεί τιμή σε αυτούς που την υπογράφουν και οι οποίοι αναστάτωσαν μια ολόκληρη κοινωνία.
Δίκιο έχει και ο κ. Κεδίκογλου.
Στηρίζουμε το ΚΤΕΛ
, όχι επειδή ξέρουμε αν είναι ή όχι με παρανομίες το κτίριο αλλά επειδή αυτοί που υπέγραψαν την έκθεση κλείνουν τα μάτια και βάζουν την υπογραφή τους σε άλλα κτίρια χωρίς να ελέγχουν τη νομιμότητα ή να τηρούν τους νόμους.

ΤV ΠΕΤΡΟΥΛΑ

Κι άλλη «Πετρούλα»
Πληροφορίες μας λένε πως σε τοπικό Τηλεοπτικό Σταθμό θα εμφανιστεί μια κυρία η οποία θα λέει τις ειδήσεις στις 12.00 τα μεσάνυχτα κάθε Σάββατο και Κυριακή και ανάλογα με την είδηση θα βγάζει ή θα βάζει ρούχα.
Αν η είδηση αφορά Νομάρχη, θα βγάζει ρούχα.
Αν αφορά Δήμαρχο, θα βάζει.
Αν αφορά υπουργό, θα βγάζει δύο μαζί, αφού αυτοί μας βγάζουν γενικώς από τα ρούχα μας.
Αν η είδηση αφορά βουλευτή, ένα θα βγάζει, ένα θα βάζει.
Το τι θα βγάζει και τι θα βάζει κάθε φορά, θα το επιλέγει αποκλειστικά η κυρία.

ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Οι κακοί «έφυγαν»,
οι καλοί τι κάνουν;
Τι έγινε, μάγκες;
Αυτοί που φώναζαν «έφυγαν».
Εσείς, οι καλοί, εσείς που δεν τα παίρνετε, εσείς που αγαπάτε το περιβάλλον, εσείς που δεν έχετε εξάρτηση από πολιτικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Εσείς τι κάνετε;
Έπαψαν κάποιοι να ρυπαίνουν;
Έπαψαν να ρίχνουν τα όποια απόβλητά τους στο δάσος, στα ποτάμια κι όπου αλλού βρούνε;
Είδατε που στόχος σας
ήταν να πάψουν να φωνάζουν αυτοί που φώναζαν;
Πού είναι αυτοί που είναι καλοί και άγιοι;
Μήπως όλα πλέον λειτουργούν σωστά;
Μήπως έπαψε να υπάρχει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα;
Μήπως κάποιοι έπαψαν να μεταφέρουν τις κοπριές και τα απόβλητα όπου βρούνε, χωρίς φυσικά να έχουν τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις;
Γιατί δεν μιλάει κανείς;
Εμείς δεν λέμε
πως τα παίρνουν και γι` αυτό δεν μιλάνε.
Εμείς λέμε πως δεν μιλάνε για να μην κάνουν θόρυβο και ξυπνήσουν αυτοί που βολεύονται γενικά με την «ύπνωση»!!!

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η χώρα έχει Κυβέρνηση, εκλεγμένη Κυβέρνηση, υπεύθυνη, πολιτική Κυβέρνηση. Διάφορες προτάσεις που διατυπώνονται τελευταία δεν συνιστούν υπεύθυνες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Εκτοξεύονται για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αποδεικνύουν πολιτικό καιροσκοπισμό. Χώρες που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις δεν αναζήτησαν παρόμοιες μεθοδεύσεις. Και δεν τις αναζήτησαν διότι έχουν υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Δυνάμεις που νοιάζονται πραγματικά για την αντιμετώπιση της κρίσης, και όχι δυνάμεις που νομίζουν ότι βρήκαν ευκαιρία να πάρουν ή να μοιραστούν εξουσία.
Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούει κάθε σοβαρή πρόταση που στόχο έχει την επίλυση πραγματικών προβλημάτων. Το έχουμε αποδείξει πολλές φορές έως τώρα. Δεν διεκδικούμε μονοπώλιο ιδεών. Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μας. Δεν είναι, όμως, πρόταση για την Οικονομία τα επικοινωνιακά τεχνάσματα. Δεν είναι πρόταση τα ευχολόγια, που μοιράζονται απλόχερα από ορισμένα κόμματα. Δεν είναι πρόταση η παράθεση στόχων, χωρίς καμιά εξειδίκευση. Δεν είναι πρόταση οι ετικέτες και τα συνθήματα.
Και κάτι ακόμη: Δεν είναι πρόβλημα -το είπα και πριν - η διαφορετική άποψη. Πρόβλημα είναι η προσχηματική πολιτική. Πρόβλημα είναι το γεγονός ότι μόνιμα, σε κάθε πρόταση της Κυβέρνησης, αναζητούνται και επιστρατεύονται προσχήματα άρνησης, προσχήματα αντίδρασης. Πρόβλημα είναι η ανευθυνότητα, η επιπολαιότητα, ο λαϊκισμός. Είναι η άρνηση, η αντίδραση σε όλα.
- Όταν καταθέταμε συγκεκριμένες προτάσεις ζητούσαν την απόσυρσή τους για να ξεκινήσει τάχα ο διάλογος από την αρχή.
- Όταν προτείναμε διάλογο από την αρχή, απαιτούσαν να κατατεθούν πρώτα προτάσεις από την Κυβέρνηση.
- Όταν ψηφίζαμε το πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας, απλώς δημοκοπούσαν. Τη μια υποστήριζαν ότι χαρίζονται δισεκατομμύρια, και την άλλη ότι το πλαίσιο έπρεπε να είναι υποχρεωτικό.
Από τη μια μιλούν για ανεργία, και από την άλλη αρνούνται τις ρυθμίσεις για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Από τη μια εναντιώνονται στις πολιτικές για τη δημοσιονομική σταθερότητα, και από την άλλη κάνουν σημαία τους τις εκθέσεις που υποδεικνύουν σκληρή λιτότητα. Από τη μια δηλώνουν ότι σκοπός τους δεν είναι η εξουσία, και από την άλλη ότι δεν θα συμβάλουν σε τίποτε παρά μόνο αν πάρουν την εξουσία. Αντιδρούν δηλαδή σε κάθε διαρθρωτική αλλαγή.
Και ρωτώ:
- Αντιμετωπίζονται, έτσι, οι συνέπειες της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στο σύγχρονο κόσμο; - Δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν έμαθαν τι γίνεται σε άλλες χώρες;
- Δεν αισθάνονται καμιά υποχρέωση απέναντι στους πολίτες;
Χρειάζεται, επιτέλους, ένας διαφορετικός κώδικας συμπεριφοράς. Ουσιαστικό περιεχόμενο στον πολιτικό διάλογο. Ειλικρίνεια, σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Κανένας δεν δικαιούται να πυροδοτεί καταστάσεις που ζημιώνουν όλους τους πολίτες.
Επικαλέστηκα και επικαλούμαι την ιστορική εμπειρία για ένα πολύ καθαρό μήνυμα: Στις εθνικές υποθέσεις δεν χωρούν διχαστικές πολιτικές. Δεν χωρούν πολωτικές πρακτικές. Δεν χωρούν ανευθυνότητες.
Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής:
Δεν αρνούμαστε την κριτική. Είναι θεμελιώδης κανόνας της Δημοκρατίας. Δεν αρνούμαστε τη διαλεκτική αντιπαράθεση ιδεών. Είναι προϋπόθεση για το καλύτερο που θέλουμε. Δεν ζητώ, δεν περιμένω να συμφωνούμε σε κάθε περίπτωση, για όλα τα ζητήματα, για κάθε πτυχή τους. Δεν μπορεί, όμως -το τονίζω και πάλι- να υπάρχει άρνηση σε όλα. Δεν μπορεί ο δημόσιος διάλογος την ώρα της κρίσης να ακουμπά τα πάντα εκτός από την κρίση. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να προκαλούμε τους πολίτες με ανούσιες αντιπαραθέσεις, εκτός τόπου, εκτός χρόνου. Οφείλουμε να συζητούμε σοβαρά, υπεύθυνα, εποικοδομητικά. Και αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν θα σταματήσω να το επιδιώκω.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ -ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΣ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το τελευταίο διάστημα έχω αναπτύξει με σαφήνεια τους άξονες του σχεδίου μας για την μεγάλη οικονομική κρίση:
- Ανάπτυξη, για να στηρίξουμε την απασχόληση.
- Δημοσιονομική προσαρμογή, για να δυναμώσουμε την αξιοπιστία της Οικονομίας μας.
- Στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Αναφέρω για μια ακόμα φορά τις βασικές δράσεις του Σχεδίου, αλλά και το διαρκή εμπλουτισμό του. Κινηθήκαμε από τους πρώτους στην Ευρώπη. Με τις εγγυήσεις για τις καταθέσεις. Με τα μέτρα για τους δανειολήπτες. Με το πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας. Αναπτύξαμε συγκροτημένες πολιτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τουρισμό, τους αγρότες που υπέστησαν ζημιές. Όταν χρειάστηκαν βελτιώσεις, δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε.
Το αποδείξαμε επαναφέροντας το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
- Με τη νέα ρύθμιση για το ΕΤΑΚ.
- Με τα μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών.
- Με τις διαρθρωτικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Με τις δράσεις για τη θωράκιση της απασχόλησης και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας.
Έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε. Το εμπλουτίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Και αυτό θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να το υπογραμμίσω για μια ακόμα φορά: Τα δεδομένα, σ’ ολόκληρο τον κόσμο, αλλάζουν από μήνα σε μήνα, από μέρα σε μέρα. Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί αναθεωρούν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους προς το δυσμενέστερο. Κυβερνήσεις μεγάλων χωρών -των Ην. Πολιτειών, της Μ. Βρετανίας, της Γερμανίας- αναπροσαρμόζουν διαρκώς τα σχέδιά τους. Προτού ολοκληρώσουν ένα πακέτο μέτρων αναγκάζονται να προετοιμάσουν το επόμενο. Έντεκα χώρες της Ε.Ε. έχουν, ήδη, υποβάλει αναθεωρημένα προγράμματα Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Ανάμεσά τους και η χώρα μας. Αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν τις βρήκαν πουθενά στον κόσμο. Ούτε κυβερνήσεις, ούτε αντιπολιτευόμενα κόμματα, ούτε ειδήμονες, ούτε τεχνοκράτες.
Το πιο σοβαρό: Μια τέτοιας έκτασης παγκόσμια θύελλα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν μια υπόθεση στατική. Κανένα σχέδιο δεν μπορεί να είναι στατικό. Απαιτεί βεβαίως στέρεους άξονες, αλλά και ευελιξία προσαρμογής. Για βελτιώσεις και διορθώσεις εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
Οφείλουμε, λοιπόν, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κρίση δημιουργεί συνεχώς νέες και διαφορετικές ανάγκες. Επηρεάζονται σχεδόν όλοι οι τομείς. Όλες οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρές και οι μεσαίες. Επηρεάζεται η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα. Επηρεάζονται τα οικονομικά των πολιτών, αλλά και του Κράτους. Η πίεση στη χώρα μας -το ξέρουμε όλοι αυτό - γίνεται πιο έντονη εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους, για τους τόκους του οποίου καταβάλλουμε, σήμερα - το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά- όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δείχνουν ξεκάθαρα ότι τα περιθώρια επιλογών είναι ασφυκτικά. Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Να έχουμε ισχυρά ανακλαστικά. Να τολμούμε τις αποφάσεις που χρειάζονται. Δεν αρνούμαστε εισηγήσεις για αναγκαίες προσαρμογές. Φτάνει να είναι ρεαλιστικές, πολιτικά και κοινωνικά υπεύθυνες. Το είπα, λοιπόν, και το επαναλαμβάνω:
Οφείλουμε να συμβάλουμε όλες οι πολιτικές, όλες οι επιχειρηματικές, όλες οι κοινωνικές δυνάμεις.
- Πρώτ’ απ’ όλα αναφέρομαι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα:
Οφείλει να αξιοποιήσει το πλαίσιο για τη ρευστότητα της Οικονομίας έτσι ώστε να μειωθούν τα επιτόκια και να συνεχιστεί η πιστωτική επέκταση. Ο έλεγχος σ’ ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των Τραπεζών θα είναι αυστηρός.
- Αναφέρομαι στις επιχειρήσεις: Μπορούν να αξιοποιήσουν τα προγράμματα που εφαρμόζουμε, για να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα και το προσωπικό τους. Παραβίαση της νομιμότητας σε βάρος των εργαζόμενων δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή.
- Αναφέρομαι στα συνδικάτα: Έχουν υποχρέωση να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Να επικεντρώσουν τις δράσεις τους στα σημερινά, τα πραγματικά προβλήματα των εργαζόμενων. Να αποφεύγουν, μορφές, τρόπους κινητοποιήσεων που αποβαίνουν σε βάρος της Κοινωνίας.
- Αναφέρομαι στους δημόσιους υπαλλήλους: Οφείλουν να εξυπηρετούν, όσο ποτέ στο παρελθόν, όλους τους πολίτες. Χωρίς διακρίσεις, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς καθυστερήσεις. Με πλήρη διαφάνεια.
- Αναφέρομαι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του Τόπου. Οφείλουμε να ακολουθούμε πολιτικές υπευθυνότητας. Να μπει τέλος στις πρακτικές που αποδυναμώνουν τις αντοχές της Οικονομίας. Να μην πυροδοτούνται καταστάσεις που συνεπάγονται τεράστιο κόστος για όλους. Θυμίζω το πρόσφατο κλείσιμο των δρόμων και τη στάση πολιτικών δυνάμεων. Θυμίζω, προπάντων, τα γεγονότα του Δεκέμβρη και τη σιωπή πολιτικών δυνάμεων απέναντι στους βανδαλισμούς, τις καταστροφές, την αναταραχή, που κακοποιούσε την εικόνα της Πατρίδας μας. Θυμίζω την υποκίνηση μαξιμαλιστικών διεκδικήσεων. Την ενθάρρυνση κινητοποιήσεων που δημιουργούν προβλήματα σ΄ ολόκληρη την Κοινωνία. Την πλειοδοσία ανέφικτων υποσχέσεων. Την ακατάσχετη παροχολογία. Το μονότονο «όχι σε όλα».
Δεν ζητώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την Αντιπολίτευση να επικροτεί την Κυβέρνηση. Δεν ζητώ να συμφωνούμε σε όλα. Δεν νοείται, όμως, να είμαστε σε διαρκή αντιπαράθεση για μια κρίση που μαστίζει ολόκληρο τον κόσμο. Το «όχι σε όλα» ήταν πάντα μια λάθος νοοτροπία. Σίγουρα όμως δεν χωρά στις σημερινές κρίσιμες περιστάσεις. Δεν ταιριάζει σε εθνικές υποθέσεις. Και σήμερα η Οικονομία είναι εθνική υπόθεση.
Θεωρώ αναγκαία την αυτοσυγκράτηση όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Θεωρώ αναγκαία τη συνεργασία, επικροτούμε μάλιστα τις σχετικές πρωτοβουλίες εργοδοτικών και συνδικαλιστικών ενώσεων για την προστασία της εργασίας. Θεωρώ αναγκαίο να βάλουμε τέλος στην προσχηματική διαφωνία. Να αποφεύγουμε πολωτικές και διχαστικές αντιπαραθέσεις, που μεταφέρονται στην Κοινωνία και προκαλούν όλους τους πολίτες. Θεωρώ αναγκαίο να συνεννοούμαστε τουλάχιστον στα βασικά. Τουλάχιστον σε υποθέσεις εθνικής σημασίας. Όπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Θεωρώ ότι είναι κοινή και αυτονόητη υποχρέωση. Και για το σκοπό αυτό θα ζητήσω αμέσως μετά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Θα επιδιώξω και με αυτόν τον τρόπο συζήτηση ουσίας για όλα τα μεγάλα ζητήματα αυτής της κρίσιμης περιόδου.

ΣΙΜΟΣ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

Ομιλία Κεδίκογλου
στο 32ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Αναγκαίος ο ανοιχτός διάλογος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Τις εργασίες του 32ου απολογιστικού συνεδρίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Προσωπικού της ΔΕΗ, που διεξήχθη το διάστημα 13 με 15 Φεβρουαρίου χαιρέτησε ο βουλευτής Εύβοιας, Σίμος Κεδίκογλου.
Στην ομιλία του επικεντρώθηκε σε καίρια ερωτήματα, όπως το πώς βλέπουμε τη ΔΕΗ, ποια είναι η θέση τους για την ηλεκτρική ενέργεια, αν μπορεί η απελευθέρωση της αγοράς να κερδίσει το στόχο της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε χαμηλές τιμές στους καταναλωτές, εάν η ΔΕΗ πρέπει να τροφοδοτεί την ελληνική βιομηχανία, ποια η θέση του λιγνίτη σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού και την ευστάθεια του Συστήματος. Ο κ. Κεδίκογλου έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις τονίζοντας πως το κράτος θα πρέπει να έχει κεντρική διαβούλευση με τη ΔΕΗ για τα ζητήματα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα. Σε αυτή τη διαβούλευση, όπως είπε, καθοριστικό ρόλο παίζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με την τεχνογνωσία και με την εμπειρία που διαθέτει.
Όσον αφορά στο ζήτημα του ελέγχου της εταιρείας ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε, πως το 51% πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο και αυτό γιατί η ΔΕΗ εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με το μέλλον της εταιρείας. Σε ό, τι αφορά τις συνεργασίες της ΔΕΗ με άλλα επιχειρηματικά σχήματα ο βουλευτής απάντησε, ότι ταυτίζονται με τη θέση της ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, που είναι η συνεργασία με ιδιώτες, εφόσον αυτό κριθεί συμφέρον από τη Διοίκησή της σε τομείς συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο οικονομικό πλήγμα που δέχτηκε τη χρονιά που πέρασε η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, αναλύοντας τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση για να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επενδύσεις στη ΔΕΗ εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι η ευθύνη είναι διακομματική, υπογραμμίζοντας- ωστόσο- πως η κυβέρνηση της ΝΔ απελευθέρωσε το δυναμικό της ΔΕΗ και με τις αντικαταστάσεις προβλέπεται αύξηση του δυναμικού της κατά 800 MW φθάνοντας τα 3.600 MW.
Ο κ. Κεδίκογλου εκτίμησε, πως χωρίς το αυξημένο κόστος η ΔΕΗ θα έχει το 2009 με την αποκλιμάκωση των τιμών των ενεργειακών πρώτων υλών επάνοδο σε κερδοφορία, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς έχουν καθυστερήσει οι επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και πρέπει να επιταχυνθούνε.
Σχετικά με το αν διεξάγεται η απελευθέρωση της αγοράς με τους ίδιους όρους και κανόνες για όλους τους συμμετέχοντες ο βουλευτής απάντησε , πως η χώρα μας έπρεπε βάσει των Κοινοτικών υποχρεώσεών της να απελευθερώσει την αγορά το 2001. Η απελευθέρωση, όμως, άρχισε ουσιαστικά τον Ιούλιο του 2007 με τις νομοθετικές παρεμβάσεις της περιόδου 2005 – 2006, γεγονός που σημαίνει ότι σε ένα διάστημα 3-4 ετών θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα για το αν το μοντέλο που εφαρμόζεται ωφέλησε τη ΔΕΗ, τους ιδιώτες παραγωγούς, τους εμπόρους, αλλά και τους καταναλωτές.
Χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ως μία προοδευτική και δυναμική διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να λάβει χώρα από τη μία στιγμή στην άλλη. Στόχος είναι ο υγιής ανταγωνισμός με οφέλη για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος του Υπουργείου και της ΡΑΕ είναι κυρίως να διαμορφώνουν και να μεριμνούν για την τήρηση ενός θεσμικού πλαισίου μέσα στο οποίο θα αποφεύγονται φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και θα ενθαρρύνονται υγιείς επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
«Η ηλεκτρική ενέργεια- είπε ο κ. Κεδίκογλου- κινεί την οικονομία σε όλους τους κλάδους. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό και όχι ένα καταναλωτικό προϊόν. Και εδώ υπεισέρχεται ο ρόλος του κράτους ως διαιτητή της αγοράς ορισμένου από τους πολίτες για το συμφέρον των πολιτών»
Αναφορικά με το αν πρέπει η ΔΕΗ να επιδοτεί τα κέρδη των βιομηχάνων ζημιούμενη έτσι με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ο κ. Κεδίκογλου ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν είναι δυνατόν να δεχόμαστε σε μία απελευθέρωση της αγοράς κάτι τέτοιο. Βέβαια, επεσήμανε πως η Κοινοτική Οδηγία κατάργησε τον όρο του αυτοπαραγωγού και του ανεξάρτητου παραγωγού και υπάρχει μόνο η έννοια του παραγωγού.
Όπως είπε: « Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν όπως με την πώληση του ρεύματος με τους ίδιους όρους σε όλους τους καταναλωτές. Οι μετοχές της ΔΕΗ από το 2000 που έγινε Α.Ε διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο και εξ’ ορισμού έχει στόχο την κερδοφορία. Από την άλλη πλευρά είναι ο στυλοβάτης της οικονομικής ανάπτυξης. Έχει στην ιδιοκτησία της τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής και ελέγχει περισσότερο από το 90% της εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας. Οφείλει να στηρίζει την εγχώρια βιομηχανία που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να διαθέτει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια κάτω από το κόστος. Εδώ έρχεται και ένα θέμα με την οριακή τιμή Συστήματος που θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση αυτού του τρόπου καθορισμού. Βέβαια ούτε λύση είναι να κατέβει στα 35 Ευρώ, γιατί τότε ο τομέας της εμπορίας θα γίνει δελεαστικός για ιδιώτες και μπορεί να δούμε άλλη μορφή στρέβλωσης».
Στη συνέχεια ο κ. Κεδίκογλου απάντησε στο ερώτημα για το μείγμα καυσίμου σε σχέση με την ασφάλεια εφοδιασμού, την ευστάθεια του Συστήματος και το ποια θέση μέσα σε αυτά έχει το εθνικό μας ορυκτό, ο λιγνίτης.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε: « Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο και η βασική αιτία για το χαμηλό επίπεδο τιμών στην ελληνική αγορά. Οφείλουμε όσο υπάρχουν τα αναγκαία αποθέματα να στηρίζουμε και να αξιοποιούμε τον πόρο αυτό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο. Το ενεργειακό μείγμα απαιτεί και την ορθολογική κατανομή. Χρειαζόμαστε και τον εγχώριο λιγνίτη και το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, αλλά και κάθε άλλη μορφή ενέργειας. Η κρίση του φυσικού αερίου θα πρέπει να μας καταστήσει ιδιαίτερα προσεκτικούς. Δεν είναι δεδομένη η απρόσκοπτη έλευση του φυσικού αερίου , το οποίο δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι ανήκει σε καρτέλ.
Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας γίνεται μία συζήτηση για το κόστος τους και το ζήτημα της διαθεσιμότητάς τους . Ο τρόπος ανάπτυξης των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πάρκων είναι στρεβλός. Σε αυτό το σημείο υπάρχει και το θέμα του διαλόγου για το λιθάνθρακα. Δεν πρέπει ούτε να θεοποιείται ούτε να δαιμονοποιείται κάποια μορφή παραγωγής ενέργειας. Είμαστε στον 21ο αιώνα με υψηλή τεχνολογία και αντίστοιχη τεχνογνωσία και εμπειρία. Είναι σημαντικό να γίνει ο διάλογος για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας μεσομακροπρόθεσμα με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων.
Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μόνο ΑΠΕ, όμως για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας οι οποίες σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις θα είναι αυξανόμενες φοβάμαι ότι δεν επαρκούν. Θα πρέπει να γίνει διάλογος και με τις τοπικές κοινωνίες.»
Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε την περίπτωση του Αλιβερίου και τις αντιδράσεις που υπάρχουν και κάλεσε τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ να συμμετάσχει στο διάλογο.
«Η τοπική κοινωνία- τόνισε- πρέπει να αποφασίσει ,αλλά μην ξεχνάτε ότι έχει τεράστια σημασία το Αλιβέρι και το ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, γιατί στο Νότο έχουμε έλλειμμα και είναι βασικό η χώρα μας να διαθέτει μονάδες και μία σχετική ενεργειακή αυτονομία, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα αποθήκευσης του καυσίμου. Είναι απαραίτητο να γίνει ουσιαστικός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, γιατί πρέπει να σκεφτούμε και την ανάπτυξη της χώρας και τις ευπαθέστερες ομάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν 2 εκ. Έλληνες που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας και χιλιάδες ακόμα που πολεμάνε με την ανεργία και πρέπει να έχουμε τη συνολική εικόνα υπόψη μας»
Η ΝΔ υπογράμμισε ο κ. Κεδίκογλου υποστηρίζει μια ισχυρή ΔΕΗ με κατοχυρωμένη τη μετοχική πλειοψηφία του ελληνικού Δημοσίου και κεντρικό ρόλο στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας. Μια ισχυρή ΔΕΗ όμως δε σημαίνει μόνο να διατηρήσει το δημόσιο το 51% , πρέπει να έχει και τα μέσα για να αποδώσει αυτά που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Γιατί από την ενέργεια εξαρτάται η ανάπτυξη και από την ανάπτυξη εξαρτάται η καταπολέμηση της ανεργίας.

Σαφάρι για αύξηση εσόδων από ΦΠΑ

Σαφάρι για αύξηση εσόδων από ΦΠΑ
Περισσότερους από 70.000 ελέγχους
προαναγγέλλει
η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων
Ελέγχους περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το 2009 το οποίο απεστάλη σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις της υπηρεσίας .
Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει ότι οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στην απόδοση ΦΠΑ από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, σε επιχειρήσεις πετρελαιοειδών και αλκοολούχων ποτών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, στο ξέπλυμα χρήματος και στις συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του Διαδικτύου.
Επίσης, εκτεταμένοι θα είναι οι έλεγχοι σε συνεργεία αυτοκινήτων, γιατρούς και εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία και εταιρείες μεταφορών. Το ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων της ΥπΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) προβλέπει ότι θα πραγματοποιηθούν 70.526 έλεγχοι.
Το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων θα πραγματοποιηθούν στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία και η Δυτική Ελλάδα.
Το σχέδιο της ΥπΕΕ προβλέπει και τη σύσταση 11.600 συνεργείων που θα διενεργήσουν ελέγχους στη διακίνηση αγαθών.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΝΑΕ
ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
- ΝΟΜΑΡΧΗΣ
ΑΛΕΞΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΖΕΡΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΑΒΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΣΙΜΩΣΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ολοκλήρωση Εργασιών 13ου Τακτικού Συνεδρίου ΕΝΑΕ

Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ
το 13ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ
Μετά από διήμερο εξαντλητικό διάλογο και τις βασικές εισηγήσεις όλων των μελών του Δ.Σ η Γενική Συνέλευση, κληθείσα από το Προεδρείο υπερψήφισε το διεκδικητικό της ψήφισμα που έχει ως εξής
ΑΠΟΦΑΣΗ 13ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΑΕ
Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με την ολοκλήρωση των εργασιών του 13ου Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2009, αποφασίζει τα ακόλουθα:

1. ΓΕΝΙΚΑ
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ευρίσκεται σήμερα ενώπιον νέων δεδομένων και προβλημάτων που σηματοδοτεί η διεθνής οικονομική κρίση, η οποία επηρεάζει τη χώρα σε οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οφείλει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα νέα διεθνή και εσωτερικά δεδομένα, στην αδιαπραγμάτευτη πορεία που έχει χαράξει μέσα από δυο Συνέδρια για τη μετεξέλιξη του θεσμού σε Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Η οικονομική κρίση καταδεικνύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη εθνικής συστράτευσης, αλλά και δομικών - διαρθρωτικών αλλαγών στη λειτουργία του κράτους και των θεσμών του. Στην εθνική αυτή προσπάθεια, το Συνέδριο της ΕΝΑΕ τονίζει την ανάγκη για ένα διοικητικό σύστημα που θα αναγνωρίζει το ρόλο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με την επιβαλλόμενη νέα μορφή τους, ως πρωταρχικό στην πορεία για ένα Κράτος – αρωγό μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται, και μιας χώρας που πληρώνει το τίμημα των αδύναμων και στρεβλών οικονομικών και αναπτυξιακών της δομών. Η Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση την οποία σταθερά διεκδικούμε συνίσταται σε ένα νέο μοντέλο πολυεπίπεδης και αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και για την οποία η Κυβέρνηση οφείλει να εργαστεί, ώστε να αποτελέσει ουσιαστική απάντηση σε κάθε ανάλογη κρίση και να εγγυηθεί:
* Την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή
* Τη συνέχιση της περιφερειακής ανάπτυξης και την τόνωση της τοπικής οικονομίας
* Την ταυτότητα και την προοπτική της χώρας στο πλαίσιο της Ε.Ε

Το Συνέδριο διαπιστώνει ακόμη ότι κατά τον παρελθόντα χρόνο:
• Σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς Κεντρικής Εξουσίας σε σοβαρά θεσμικά και οικονομικά ζητήματα που η ΕΝΑΕ σχεδόν ομόφωνα υιοθέτησε και διεκδικεί με αποφάσεις των προηγούμενων Συνεδρίων της.
• Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι o θεσμός της ΝΑ, παρά τη θεσμοθέτηση σημαντικών πόρων τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρά λειτουργικά, οικονομικά και θεσμικά προβλήματα.
• Οι αρμοδιότητες των ΝΑ απογυμνώνονται, καθώς η κεντρική εξουσία προχωρά στην ίδρυση Περιφερειακών Υπηρεσιών ανά Υπουργείο, οι οποίες ακυρώνουν το έργο και την αποστολή των Ν.Α επαναφέροντας νευραλγικούς τομείς πολιτικής στον έλεγχο της Κεντρικής εξουσίας.
• Σημειώνονται παρεμβάσεις της Κεντρικής Εξουσίας στην οικονομική λειτουργία και αυτοτέλεια των ΟΤΑ
• Δεν έχει ακόμη επαρκώς κατοχυρωθεί η ουσιαστική συμμετοχή των ΝΑ στα όργανα παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2007-13 Σήμερα, ένα χρόνο μετά το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα, παραμένουν άλυτα μία σειρά κορυφαίων ζητημάτων όπως:
• Η διοικητική μεταρρύθμιση
• Ο κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
• Το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών
• Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των ΝΑ και η άρση των μισθολογικών ανισοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων τους
• Το ζήτημα των καταλογισμών των δαπανών
• Τα συνταξιοδοτικά θέματα, τα εκλογικά κωλύματα, οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα των αιρετών Ανεκπλήρωτες παραμένουν οι δεσμέυσεις για δύο καθοριστικής σημασίας ζητήματα των ΝΑ όπως: • Η μεταφορά των μαθητών και οι λειτουργικές δαπάνες της εκπαίδευσης
• Η συντήρηση του οδικού δικτύου και οι αμοιβές των μηχανικών Τέλος, το 13ο Τακτικό Συνέδριο διαπιστώνει ότι τα οικονομικά θέματα που ετέθησαν στο 12ο Συνέδριο παραμένουν στην ουσία ανεκπλήρωτα.

Το Συνέδριο με αίσθημα ευθύνης, και αξιολογώντας τη θέση της χώρας μέσα στην παρούσα αρνητική διεθνή συγκυρία, αναγνωρίζει ότι η προώθηση οικονομικών αιτημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Όμως, η Κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των ΝΑ και την παραπέρα ενίσχυση του ρόλου τους, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για τη στήριξη της δοκιμαζόμενης από την κρίση κοινωνίας.
Το 13ο Συνέδριο μετά τις παραπάνω διαπιστώσεις αποφασίζει και υιοθετεί το ακόλουθο πλαίσιο αιτημάτων:
Α. ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
1. Διοικητική Μεταρρύθμιση
Εμμένουμε ανυποχώρητα στην εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης σύμφωνα με τις σχεδόν ομόφωνες θέσεις που υιοθέτησε το θεματικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στην Αθήνα το Μάιο του 2008. Αναγνωρίζουμε τη διεθνή οικονομική κρίση, όμως θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση η απόφαση της Κυβέρνησης για αναβολή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα πρέπει να οδηγήσει στη ματαίωσή της. Καλούμε την Κυβέρνηση να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση και να προχωρήσει άμεσα στην προετοιμασία της Μεταρρύθμισης, στη βάση των αποφάσεων της ΕΝΑΕ, εξασφαλίζοντας τις νομοθετικές, θεσμικές και οικονομικές προϋποθέσεις που απαιτεί το εγχείρημα, χωρίς την επιβάρυνση των πολιτών.
2. Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Το Συνέδριο της ΕΝΑΕ θεωρεί αδικαιολόγητη την κωλυσιεργία της Κυβέρνησης στο θέμα της εφαρμογής του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Απαιτούμε την άμεση ψήφιση του Κώδικα το ταχύτερο δυνατόν, έτσι όπως αυτός διαμορφώθηκε μετά το διάλογο με το Υπ. Εσωτερικών.
3. Μεταφορά μαθητών
Για μια οριστική και σταθερή λύση του προβλήματος ζητούμε την αναμόρφωση του σημερινού αναχρονιστικού νομοθετικού πλαισίου στη βάση της ίσης αντιμετώπισης των μαθητών, της μείωσης του υψηλού κόστους, της απλούστευσης των διαδικασιών, του περιορισμού των αρμόδιων φορεών και του σαφούς τρόπου προσδιορισμού του κόστους δαπάνης του έργου, προσαρμοσμένου πλέον στις σημερινές συνθήκες.
4. Κάλυψη κενών οργανικών θέσεων
Το Συνέδριο, διαπιστώνοντας το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι Ν.Α, που επιτείνεται και από τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων, απαιτεί από την Κυβέρνηση:
-Την άμεση κάλυψη των οργανικών κενών των Ν.Α
-Την απλούστευση και συντόμευση των διαδικασιών πρόσληψης και την περαίωσή τους μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα
- Την άρση των μισθολογικών ανισοτήτων σε βάρος των υπαλήλων ΝΑ και την υπαγωγή τους στη ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα για τους υπαλήλους των Περιφερειών. Ύπαρξη υπαλήλων δύο ταχυτήτων δεν νοείται.
- Την καταβολή του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών και στους παραμεθόριους νομούς Δράμας και Κιλκίς
5. Καταλογισμοί
Θεωρούμε αδιανόητο να επιβάλλονται σήμερα καταλογισμοί επί δαπανών που έγιναν με αποφάσεις Νομαρχιακών Συμβουλίων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προ πολλών ετών και είχαν τύχει προληπτικών ελέγχων νομιμότητας από τις υπηρεσίες δημοσιονομικού ελέγχου. Πάγια θέση μας είναι ότι οι προληπτικοί έλεγχοι πρέπει να γίνονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
6. Συνταξιοδοτικά θέματα
Για μια ισότιμη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των Νομαρχών σε σχέση με τους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων προτείνουμε:
-Να τροποποιηθεί η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 9 του Ν. 2703/1999, με την οποία προστέθηκε η παρ. 11 στο άρθρο 1 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων ως ακολούθως:
α) Όσοι διετέλεσαν ή διατελούν Νομάρχες ή Πρόεδροι Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από 1η Ιανουαρίου 1995 και εφεξής, εφόσον συμπλήρωσαν ή συμπληρώσουν οκταετή θητεία στις θέσεις αυτές ανεξάρτητα από τη χορήγηση ή όχι άλλης σύνταξης από το δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, εάν συμπλήρωσαν τουλάχιστον μία τετραετία στη θέση Νομάρχη ή Προέδρου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το υπόλοιπο διάστημα συμπλήρωσης της οκταετίας διετέλεσαν Νομαρχιακοί Σύμβουλοι ή Δήμαρχοι, ή Βουλευτές, ή Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων ή Περιφερειών θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης.
β) Δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, οι οποίοι έχουν χρόνο θητείας αιρετού Νομάρχη μπορούν να ζητήσουν, με αίτησή τους, την προσμέτρηση ή προσαύξηση του χρόνου αυτού. Το ποσό της σύνταξής τους προσαυξάνεται με 1/25 των μηνιαίων εξόδων παράστασης για κάθε 2 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, και σε περίπτωση που μετά τη διετία συμπληρώνεται χρόνος ίσος με 1 έτος τουλάχιστον, τότε η προσαύξηση να ισούται με 33% της προσαύξησης της πλήρους διετίας.
7. Κωλύματα Εκλογής
Για την ισότιμη αντιμετώπιση των Νομαρχών σε σχέση με τους Δημάρχους όσον αφορά τα κωλύματα εκλογής ζητούμε να δεσμευτεί η Κυβέρνηση και τα Κόμματα, ότι στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος θα ληφθεί πρόνοια ώστε:
- Όλοι οι Νομάρχες – Δήμαρχοι δικαιούνται να ανακηρυχθούν υποψήφιοι και να εκλεγούν Βουλευτές ή Ευρωβουλευτές, παραιτούμενοι πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψήφιοι, καθώς επίσης και οι Βουλευτές – Ευρωβουλευτές δικαιούνται να ανακηρυχθούν Νομάρχες ή Δήμαρχοι, παραιτούμενοι πριν από την ανακήρυξή τους ως υποψηφίων.
8. Αποζημιώσεις- Επιδόματα Αιρετών Β’ Βαθμού
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τα επιδόματα των αιρετών Β’ βαθμού ζητούμε από την Κυβέρνηση:
- να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των δαπανών μετακίνησης για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή άσκηση των καθηκόντων των πιο πάνω αιρετών.
- να συμπεριλάβει τους Νομάρχες στις κατηγορίες δικαιούχων εκλογικού επιδόματος, ως ελάχιστη αναγνώριση του καταλυτικού τους ρόλου και ευθύνης στη διεξαγωγή των εκλογών. - να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων εντός νομού και τις δαπάνες φιλοξενίας υψηλών προσώπων
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλαίσιο Οικονομικών στόχων της ΕΝΑΕ Προκειμένου οι Ν.Α να μπορέσουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις τους το Συνέδριο της ΕΝΑΕ διεκδικεί τα ακόλουθα:
1. Να καθοριστούν με νόμο ως απολύτως μεταβιβαστικές πληρωμές οι δαπάνες μεταφοράς μαθητών, καθώς και οι δαπάνες στέγασης σχολείων και υπηρεσιών εκπαίδευσης και οι λειτουργικές ανάγκες των τελευταίων και να οριστεί ο ακριβής χρόνος καταβολής τους.
2. Να καλυφθεί το ποσό των 280 εκατ. ευρώ για μεταφορές μαθητών μέχρι και τον Ιούνιο του 2009, εκ των οποίων ποσό 109,5 εκατ. που αφορά μεταφορές που ήδη έγιναν να καταβληθεί άμεσα.
3. Να αποδοθούν άμεσα στις Νομ. Αυτοδιοικήσεις οι πιστώσεις για την επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου.
4. Αύξηση των εσόδων, ως ποσοστού των εσόδων από τον ΦΠΑ, από 2% σε 4% για το 2009.
5. Η πρόταση που είχαμε διατυπώσει στο 12ο Συνέδριο της ΕΝΑΕ για αύξηση του ποσοστού εσόδων των ΝΑ επί των τελών κυκλοφορίας από 10% σε 30% πλέον δεν υφίσταται καθώς με τον Ν. 3697/2008 οι δήμοι θα παίρνουν το 90 % των τελών κυκλοφορίας.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τον καθορισμό νέου πόρου στο 30% του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΤΑΚ).
6. Καθορισμός νέου ΚΑΠ με το όνομα «Πόρος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας», οριζόμενος στο 30% του φόρου καπνού.
7. Απόδοση στις ΝΑ, εξ ολοκλήρου (100%) όλων των προστίμων, που επιβάλλονται από τις υπηρεσίες τους. Την κατάργηση της παρακράτησης 10% στις ΔΟΥ και την online σύνδεση του TAXIS με τις Δ/νσεις Οικονομικών, για οικονομικά θέματα που αφορούν τις ΝΑ.
8. Να καθοριστεί «Πόρος Ποιότητας Ζωής» σε ποσοστό 1,5 % από την ισχύουσα φορολογία εισοδήματος για δράσεις που θα σχετίζονται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
9. Επαναφορά των πόρων : Του 10% του τέλους μεταβίβασης ακινήτων
Του 4,5% επί των τελώνü ταξινόμησης στα επιβατικά αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης και δημοσίας χρήσης που κυκλοφορούν για πρώτη φορά στη Ελλάδα
Του συνόλου τωνü αποδιδόμενων στο Δημόσιο τελών διενέργειας Τεχνικών Ελέγχων Οχημάτων. 10. Να οριστεί συγκεκριμένη διαδικασία για τον καθορισμό των δαπανών επισκευής και συντήρησης σε κάθε Νομαρχία (αρμοδιότητας του ν. 3481/2006) και το σύνολο της δαπάνης να εντάσσεται στον κρατικό προϋπολογισμό ως επιχορήγηση στις ΝΑ
11. Να θεσπιστεί Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με τίτλο ΕΝΝΕΑ (Ένταξη Νέων Νομαρχιακών Έργων Αυτοδιοίκησης). Τα έργα αυτά πρέπει να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πρόγραμμα δράσης για την περίοδο 2009 – 2013, κατά το πρότυπο του προγράμματος ΕΠΤΑ και του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.
12. Να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες των εκτός έδρας αποζημιώσεων στους μηχανικούς του Δημοσίου μετά την ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Οικονομίας & Οικονομικών.
13. Να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι των ΚΑΠ 14. Να αποδοθεί στις ΝΑ το ποσό των 12,7 εκ. € που αποστερήθηκαν εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας και της μη καταβολής μας από το 2008 της μεσοσταθμικής αύξησής τους


* * * Το Συνέδριο της ΕΝΑΕ καλεί την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην ικανοποίηση των πιο πάνω αιτημάτων και επισημαίνει την ιδιαίτερα πιεστική ανάγκη για άμεση λύση στα ζητήματα που αναφέρονται:
• Στην άμεση καταβολή των υπεσχημένων χρημάτων για τη συντήρηση του οδικού δικτύου
• Στην άμεση Ψήφιση του Κώδικα Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης
Στην άμεση καταβολή των οφειλόμενων χρημάτων για τη μεταφορά των μαθητών
Δηλώνει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν λύσεις στα συγκεκριμένα θέματα το αμέσως προσεχές διάστημα, το Δ.Σ της ΕΝΑΕ θα συγκαλέσει Συνέλευση Νομαρχών με σκοπό να αποφασιστεί η μορφή και το εύρος των αντιδράσεων.

Γ.Σ.Ε.Ε.

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ
Η Γ.Σ.Ε.Ε. εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το ενδεχόμενο διαμόρφωσης αρνητικής νομολογίας από πιθανή επικύρωση από τον Άρειο Πάγο πρακτικής απολύσεων ασθενούντων και ευάλωτων ομάδων εργαζομένων με την αιτιολογία ότι δεν είναι αποδεκτοί ή αποτελούν «κίνδυνο» για το εργασιακό τους περιβάλλον (περίπτωση φορέα AIDS).
Αβάσιμες επιστημονικά αντιδράσεις απέναντι στον κίνδυνο μετάδοσης μιας ασθένειας δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την απόλυση, για να αποτραπεί το κλίμα ανασφάλειας και μάλιστα σε εργασιακούς χώρους μη υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Μια τέτοια αντίληψη θέτει σε κίνδυνο την εργασία ασθενούντων ή μειονεκτούντων προσώπων και επιτρέπει την άσκηση πιέσεων για την απομάκρυνση εργαζομένων που μπορεί να μην είναι αποδεκτοί λόγω αναπηρίας, εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής, θρησκευτικών πεποιθήσεων, γενετήσιου προσανατολισμού κ.λπ., πρακτικές που πρέπει να καταδικάζονται γιατί είναι αντίθετες σε αδιαπραγμάτευτα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΙΔΗ

Ελεγχοι
στα αποκριάτικα είδη
Πρόγραμμα ελέγχου των αποκριάτικων ειδών διενεργεί το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και τις αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιών, οπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους αποκριάτικων ειδών (αφρών -σπρέι, σερπαντίνας κ.λ.π.) προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα προϊόντα είναι σύμφωνα με την αγορανομική νομοθεσία καθώς και τις νομοθεσίες αρμοδιότητας του Γενικού Χημείου του Κράτους και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Τα αποκριάτικα σπρέι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα μεταξύ άλλων και τις ενδείξεις:
-δοχείο υπό πίεση
-το δοχείο να προφυλάσσεται από τις ακτίνες του ήλιου
-να μην εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50ο C
-να μην τρυπηθεί ή καεί ακόμα και μετά τη χρήση
Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή συστήνει στους καταναλωτές :
-να επιλέγουν προϊόντα που φέρουν ενδείξεις και τις τυχόν οδηγίες ασφαλούς χρήσης και προφύλαξης στην Ελληνική γλώσσα καθώς και τα στοιχεία του υπευθύνου διάθεσης στην αγορά -να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξης πριν από τη χρήση τους
-να μην ψεκάζουν απευθείας στο πρόσωπο και στα μάτια προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές βλάβες στην υγεία τους
-επειδή τα συγκεκριμένα προϊόντα ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ουσίες να αποφεύγουν να ψεκάζουν στην κατεύθυνση της φλόγας ή σε πυρακτωμένο σώμα
-να μην καπνίζουν συγχρόνως με τη χρήση του προϊόντος
-να τα διατηρούν μακριά από παιδιά μικρής ηλικίας
-να χρησιμοποιούνται, κατά προτίμηση, σε ανοικτούς και καλά αεριζόμενους χώρους
-σε κλειστούς χώρους που συγκεντρώνονται μικρά παιδιά να μεριμνούν οι γονείς να μην υπάρχουν γυμνές φλόγες από κεριά ή άλλα πυρακτωμένα σώματα γιατί οι αποκριάτικες στολές μπορεί να είναι φτιαγμένες από ιδιαίτερα αναφλέξιμα υλικά ή τα αποκριάτικα σπρέι ενδέχεται να περιέχουν εύφλεκτες ύλες.
Αποκριάτικα σπρέι που φέρουν την ένδειξη «Μόνο για επαγγελματική χρήση» δεν πρέπει να αγοράζονται από το ευρύ καταναλωτικό κοινό και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για ψυχαγωγικούς ή διακοσμητικούς σκοπούς από μη επαγγελματίες και κυρίως από παιδιά επειδή παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα (όπως π.χ. ευφλεκτότητα) και πρέπει να τυγχάνουν ανάλογης χρήσης από επαγγελματίες
Τέλος, όσον αφορά τα παιδικά αθυρμάτων- καψύλλια-, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά και να ακολουθούν τις οδηγίες χρήσης και προφύλαξής τους και να αποφεύγουν να τα αγοράζουν με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από παιδιά μικρής ηλικίας.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Αγωνιστικές δοκιμασίες διαιτητών
Πραγματοποιήθηκαν στις 19/2/2009, στο ΟΑΚΑ οι αγωνιστικές δοκιμασίες για τους αξιολογημένους διαιτητές και βοηθούς διαιτητές Κεντρικής Ελλάδας και Νήσων.
Οι διαιτητές που απέτυχαν είναι οι:
Χ. Ζωγράφος (διαιτητής Super League, Αθήνας), Λ. Παναγόπουλος (διαιτητής Β Εθνικής, Αθήνας), Κ. Τσοκαρόπουλος (βοηθός Γ Εθνικής, Πειραιά), Ε. Κωνσταντίνου (βοηθός Γ Εθνικής, Θεσπρωτίας), Γ. Ξυπάκης (διαιτητής Δ Εθνικής, Ηρακλείου)

ΕΠΟ

Η συνάντηση
Πλατινί-Πιλάβιου

Με τον πρόεδρο της UEFA Μισέλ Πλατινί συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σοφοκλής Πιλάβιος, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοπονδίας στη Νιόν της Ελβετίας.
Οι συζητήσεις του προέδρου της ΕΠΟ με τον κ. Πλατινί επικεντρώθηκαν στα προγράμματα ανάπτυξεις και τις ενέργειες της UEFA για την ολοκλήρωσή τους και ιδιαίτερα στο πρόγραμμα «HatTrick», το οποίο αποτελεί βασικό στόχο των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, καθώς αφορά την παροχή βοήθειας και στις 53 Ομοσπονδίες-μέλη της. Ο πρόεδρος της UEFA διαβεβαίωσε τον κ. Πιλάβιο ότι η ΕΠΟ θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία της UEFA σε όλα τα θέματα.
Ο κ. Πιλάβιος είχε, επιπλέον, και σειρά συναντήσεων, εκτός του κ. Πλατινί, και με όλα τα κορυφαία στελέχη της UEFA για σειρά ζητημάτων.

ΠΕΡΛΕΠΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

«Προκλητική άρνηση του ΥΕΝ
για στελέχωση
του Λιμενικού Σταθμού Λίμνης».

Με μια ακόμα αναφορά προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη τον καλούσε να ενδιαφερθεί επιτέλους για να στελεχωθεί επαρκώς ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης, που καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή και οι τρείς υπηρετούντες Λιμενικοί είναι επιφορτισμένοι με ένα τεράστιο εύρος αρμοδιοτήτων.
Απαντώντας ο Υφυπουργός στην αναφορά της βουλευτού αναφέρει: « Ο Λιμενικός Σταθμός Λίμνης Ευβοίας λειτουργεί σήμερα σε ικανοποιητικό επίπεδο στελέχωσης καθώς υπηρετούν σε αυτόν 4 στελέχη Λ.Σ. καλύπτοντας ακριβώς το 70% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης».
Η κυρία Περλεπέ χαρακτηρίζει προκλητική τη συνεχή άρνηση του Υπουργείου να ενισχύσει το Λιμενικό Σταθμό, παρά και τις συνεχείς εκκλήσεις της Δημοτικής Αρχής Ελυμνίων για στελέχωσή του με 3 ακόμη Λιμενοφύλακες και υπογραμμίζει ότι, με αυτή τους την απαξιωτική στάση οι αρμόδιοι της Κυβέρνησης αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της περιοχής ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

«Τη στελέχωση του ΙΚΑ Μαντουδίου
με μόνιμους υπαλλήλους,
ζητά η κυρία Περλεπέ».
Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη με αναφορά της προς την Υπουργό Απασχόλησης, ζητά την άμεση στελέχωση του ΙΚΑ Δήμου Κηρέως με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, ώστε να εξυπηρετούνται οι 5000 περίπου ασφαλισμένοι της περιοχής που υπάγονται στην αρμοδιότητα του.
Η συνταξιοδότηση πριν ένα μήνα, έμπειρου μόνιμου υπαλλήλου που εργαζόταν στο ΙΚΑ Μαντουδίου, έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αφού η θέση του παραμένει κενή και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην υπηρεσία αυτή, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

«Στις καλένδες η αναβάθμιση
της Πυροσβεστικής στην Κάρυστο».
Με αναφορά της προς τον αρμόδιο Υπουργό, η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη ζητούσε την αναβάθμιση του κλιμακίου της πυροσβεστικής Καρύστου σε Σταθμό Δ΄ Τάξεως.
Ο τομέας ευθύνης και κάλυψης που έχει το κλιμάκιο σε σχέση με το υπάρχον προσωπικό, τις αποστάσεις και το εύρος των αρμοδιοτήτων του, είναι εξαιρετικά μεγάλος, γεγονός που καθιστά την ανάγκη αναβάθμισής του σε Σταθμό απολύτως αναγκαία.
Στην απάντηση του ο Αν. Υπουργός κ. Μαρκογιαννάκης μεταξύ άλλων αναφέρει:
«….αιτήματα – προτάσεις για ίδρυση νέων πυροσβεστικών Υπηρεσιών ή προαγωγή υφισταμένων, κατ’ αρχάς δεν απορρίπτονται, αλλά επί του παρόντος και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν είναι εφικτή η υλοποίησή τους, λαμβανομένων υπόψη και των μεγάλων ελλείψεων πυροσβεστικού προσωπικού, αφού το προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα υπολείπεται της οργανικής του δύναμης».
Μετά την απάντηση του Υπουργού, η κυρία Περλεπέ σε δήλωσή της υπογραμμίζει: «Υπεύθυνη για τις ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική είναι η Κυβέρνηση που έπρεπε ήδη να έχει καλύψει τα κενά στις κατά τόπους υπηρεσίες.
Το κλιμάκιο της Καρύστου πρέπει να αναβαθμιστεί σε Σταθμό αφού οι ανάγκες είναι μεγάλες και δεν μπορεί ο Υπουργός να παραπέμπει το ζήτημα στο αόριστο μέλλον και στους υποτιθέμενους ανασχεδιασμούς της λειτουργίας των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.Η Νότιος Εύβοια έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές και η απαίτηση για αναβαθμισμένες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής είναι επιτακτική και άμεση».


«Χρηματοδότηση για το δρόμο
Λίμνης-Μονής Γαλατάκη
ζητά η κυρία Περλεπέ».
Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη με παρέμβασή της προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ζητά να δοθούν τα χρήματα για την αποπεράτωση της ασφαλτόστρωσης του δρόμου Λίμνη-Μονή Γαλατάκη.
Το έργο είχε ενταχθεί στο μέτρο 1,4 και ένα τμήμα του έχει ήδη κατασκευασθεί, όμως απομένουν ακόμη 2,5 χιλ. για να ασφαλτοστρωθούν.
Η βουλευτής αναφέρει ότι πρέπει να δοθεί άμεσα το ποσό που υπολείπεται και που ζητά ομόφωνα με σχετικό έγγραφο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ελυμνίων για να ολοκληρωθεί το έργο και να μην καταστραφεί η υποδομή που υπάρχει, διαφορετικά, η Μονή Γαλατάκη του Αγίου Νικολάου, διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να αποκοπεί από τη Λίμνη.

Εφημερίδες

Παλιά διαφήμιζαν τα πρωτοσέλιδα
τώρα δείχνουν τρέιλερ


"Όταν ήμουν μικρότερος , κάθε Παρασκευή οι εφημερίδες έβαζαν διαφήμιση στην τηλεόραση και έλεγαν τι πρωτοσέλιδο θα είχαν την επόμενη και την Κυριακή. Τώρα βάζουν το τρέιλερ της ταινίας που πουλάνε προς 3-4 ευρώ. Εγώ ενημερώνωμε από τα blog και για ταινίες πάω στα video club . Έτσι γιατί πολύ... μου την δίνει αυτή η ασυδοσία των εφημερίδων. Από λειτούργημα έχει γίνει μεγάλη κομπίνα. πουλάνε dvd και τίποτα άλλο. Αν σταματήσουν να μοιράζουν dvd θα δούμε πόσοι τις διαβάζουν και πόσοι ενημερώνονται από αλλού."
Αναρτήθηκε από troktiko