Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Όχι καταγγελίες! Προτάσεις...», ζήτησαν Σαρρής και Μώραλης

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου


«Όχι καταγγελίες! Προτάσεις...», ζήτησαν Σαρρής και ΜώραληςΝα σταματήσουν τις αναπόδεικτες -όπως τις χαρακτήρισαν- καταγγελίες και να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, κάλεσαν οι πρόεδροι της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ τους συλλόγους και τους παράγοντες που διαμαρτύρονται.
Το θέμα είναι να προστατεύεται το ποδόσφαιρο και όχι να απαξιώνεται, συμφώνησαν οι Γιώργος Σαρρής και Γιάννης Μώραλης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης. Οι δύο θεσμικοί φορείς ζήτησαν.... διάλογο επί των υπαρκτών προβλημάτων του ποδοσφαίρου, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει συντονισμένος στόχος αποσταθεροποίησης.

Επιπρόσθετα, ο Γιώργος Σαρρής είπε ότι έχει προτείνει στην Πολιτεία τη σύσταση ειδικής επιτροπής όπου θα διαβιβάζονται απευθείας οι φάκελοι της UEFA περί ύποπτων αγώνων, χωρίς να εμπλέκεται η ΕΠΟ. Αποκάλυψε επίσης ότι τα τεστ και η αξιολόγηση των διαιτητών της Σούπερ Λίγκας το προσεχές καλοκαίρι θα γίνουν από τον Πιερλουίτζι Κολίνα.
 
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής στον πρόλογό του, δήλωσε:
«Το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο ζει σε ένα καθεστώς ιδιότυπης έντασης από την ανάγκη διαφόρων παραγόντων να δικαιολογήσουν τυχόν αποτυχίες, ώστε να συσπειρώσουν τον κόσμο τους και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, με πολιορτικό κλοιό τη διαιτησία. Ο καθένας ερμηνεύει κατά το δοκούν αποφάσεις διαιτητών και διαμορφώνουν κατάσταση απαξίωσης και δυσφήμησης του ποδοσφαίρου. Έχουμε φθάσει σε σημείο που δεν είχαμε βρεθεί ποτέ».

Ο Γιάννης Μώραλης, με τη σειρά του πρόσθεσε: «Από κοινού πήραμε την απόφαση να μιλήσουμε, κυρίως των διαιτητικών αποφάσεων και όχι μόνο. Δυστυχώς εντός της Σούπερ Λιγκ είναι τελείως διαφορετική η εικόνα από αυτή που εμφανίζεται εκτός αυτής. Το ποδόσφαιρο έχει χορτάσει από καταγγελίες, δέχομαι ότι υπάρχουν αδυναμίες και προβλήματα, αλλά δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση συνολικά από τις ΠΑΕ στη Σούπερ Λιγκ.
Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, πρώτα τις διοχετεύουν στα ΜΜΕ κι έπειτα έρχονται σε εμάς. Καταλαβαίνω, η νίκη είναι αυτοσκοπός για την ομάδα, αλλά όταν δεν επιτυγχάνουμε δεν γίνεται να μας φταίνε όλα τα υπόλοιπα κι ενώ έχουμε παίξει 25 αγωνιστικές.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι αν δεν καταλάβουν οι ιδιοκτήτες ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Ετσι δεν είναι εύκολο να παρουσιάσουμε ένα καλό προϊόν. Όποιος καταγγέλλει από θέση ευθύνης, θα πρέπει να αποδεικνύει αυτά που λέει. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να μπορεί να το αποδείξει, μας έχει κουράσει. Πρέπει να σταματήσει η ανοχή».

Για τις δηλώσεις του προέδρου του Απόλλωνα κ. Βελλή, περί αποχώρησης
Μώραλης: «Με τον κ. Βελλή γνωρίστηκα τον Αύγουστο, έχω την καλύτερη εντύπωση για το πρόσωπό του, έχει μια υγιή εταιρεία, που την έχει ανάγκη η Σούπερ Λιγκ. Συμφωνώ με την προ 20 ημερών δήλωσή του πως: «Δεν μπορείς να καταγγείλεις εάν δεν μπορείς να αποδείξεις». Δεν νομίζω ότι έπειτα από 25 αγωνιστικές όλα ήταν μια στημένη παρωδία για τον Απόλλωνα. Εγώ θέλω να μείνει, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς».
Για τις δηλώσεις Σκόρδα
Μώραλης: «Όταν έπεσε η ΑΕΚ, εμείς, η ΕΠΟ και η πολιτεία, τον Αύγουστο του 2012 πήραμε μια σειρά αποφάσεων για ομάδες που είχαν οικονομικά προβλήματα, έτσι ώστε να αγωνίζονται στη Σούπερ Λιγκ, γιατί τις έχουμε ανάγκη, και για να μπορέσουν μέσα από τα έσοδά της να μπορούν να μειώσουν τα χρέη τους. Αν μια ομάδα έπεφτε αγωνιστικά είναι κάτι που η Σούπερ Λίγκα δεν μπορούσε και δεν μπορεί να το επηρεάσει».
Για τις προτάσεις του ΠΑΟΚ και για τα ύποπτα ματς
Σαρρής: «Μου έκανε εντύπωση ότι πήγαν απευθείας στο υπουργείο. Είναι προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν. Το 2009, επί προεδρίας Πιλάβιου πέρασε στο καταστατικό ρύθμιση να ψηφίζουν όλες οι ΠΑΕ, αλλά δεν ήταν ομόφωνη, όπως έπρεπε, και γύρισε πίσω από το Πρωτοδικείο. Εχει δημιουργηθεί μια επιτροπή που προχωρά σε αλλαγές σύμφωνα με τη FIFA. Σύντομα θα υπάρχει νέο καταστατικό, που θα προβλέπει αύξηση του αριθμού των εκλεκτόρων, αρκεί να εκπροσωπούν ένωση. Για τη Σούπερ Λιγκ θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα για να έχει περισσότερες ψήφους στις ΓΣ της ΕΠΟ.
Η FIFA δεν δέχεται να διορίζονται από την πολιτεία τα μέλη των επιτροπών, έτσι καταλήξαμε στους συνταξιούχους, Στο νέο καταστατικό τα μέλη των πειθαρχικών επιτροπών να εκλέγονται ανά τετραετία, όπως και το ΔΣ της ομοσπονδίας».

Για τις αδειοδοτήσεις
Σαρρής: «Είναι ένα θέμα που αφορά μόνο το ποδόσφαιρο, οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή δεν τη δέχεται η FIFA και η UEFA. Έχουμε ένα σύστημα που δουλεύει πολύ καλά. Θέλω το θέμα να μπει στη Σούπερ Λιγκ, κι αν υπάρχει θέμα να δημοσιοποιούνται οι φάκελοι».
Για τη διαιτησία

Σαρρής:
«Η ΕΠΟ ακολουθεί αυτά που έχει υπογράψει με την UEFA για τα οποία επιδοτούμαστε και ο τρόπος είναι αυτός, χωρίς να λέω πως δεν υπάρχουν προβλήματα.

Οι διαιτητές είναι στιγμές που τους λυπάμαι. Είναι άνθρωποι, δεν λέω ότι δεν γίνονται λάθη, θεωρώ ότι όλα αυτά είναι ανθρώπινα. Για να σταματήσει η ιστορία με τους πίνακες, στη νέα σεζόν θα έρθει ο Κολίνα για να κάνει τα σεμινάρια και τα τεστ επιλογής των διαιτητών της Σούπερ Λιγκ».

Επίσης, έγινε αποδεκτή η εισήγηση της ΚΕΔ/ΕΠΟ για τον ορισμό επικεφαλής στις γεωγραφικές περιφέρειες ως προς την εκπαίδευση των διαιτητών. Οι περιφερειάρχες που ορίστηκαν είναι οι, Θεόδωρος Γκαϊτατζής (Δράμας, 1η), Ηλίας Μαζαράκος (Άρτας, 2η), Γιάννης Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας, 3η), Γεώργιος Σταθόπουλος (Αχαΐας, 4η) και Φραγκίσκος Σωμαρακάκης (Αθηνών, 5η).

Για τις καταγγελίες του Κούγια
Σαρρής: «Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τα μυθεύματα που έχει πει, έχουμε στοιχεία που θα τα χρησιμοποιήσουμε εκεί που πρέπει, που όχι μόνο τον διαψεύδουν, αλλά τον εκθέτουν κι ανεπανόρθωτα».
Για τους φακέλους με τα ύποπτα ματς
Μώραλης: «Οι καταγγελτικοί λόγοι περιττεύουν, όλα έμμεσα αφορούν και τη Λίγκα, τα περισσότερα είναι σωστά από αυτά που λέει ο ΠΑΟΚ, εγώ λέω ότι αρχίζει να γίνονται προτάσεις, αλλά δεν έχουν κατατεθεί στη Σούπερ Λιγκ, είναι θετικό να κατατεθούν και Όπως διάβασα και την ανακοίνωση του Παναθηναϊκού. που μπορεί να έχει σταλεί στην πολιτεία, αλλά όχι σε εμάς.
Θα εισηγηθώ στη Λίγκα να δημοσιοποιούνται τα πρακτικά των ΔΣ για να ξέρετε τι λέγεται εντός και τι εκτός. Στοιχηματικά οι αγώνες μπορεί να είναι περίεργοι, κλλά μέχρι το σημείο να μιλάμε για στημένο ματς, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Στη Λίγκα υπήρχε ένας προβληματισμός ή να μη τους αναφέρουμε ή να τους βγάζουμε όλους στη δημοσιότητα. Δεν μπορεί να σπιλώνεται ένα ολόκληρο σύστημα από φακέλους που αναφέρουν στατιστικά δεδομένα»

Για Σάντος

Σαρρρής:
«Εκείνη την εποχή, όταν είχαμε μιλήσει, είχα την αίσθηση πως θα παραμείνει. Από τότε μέχρι σήμερα δεν μεσολάβησε κάτι. Δημόσια τον ευχαριστώ για τα όσο πρόσφερε στην εθνική ομάδα. Για το προφίλ του νέου προπονητή, δεν μπορώ να πω κάτι αυτή τη στιγμή, είναι πολύ νωρίς. Το βέβαιο είναι πως θα επιδιώξουμε να συνεχίσει το πρότζεκτ που ξεκίνησε ο Σάντος στις εθνικές ομάδες πριν αό δύο χρόνια».

Για το Euro 2020
Τέλος, επισημάνθηκε, πως η Ελλάδα τελικά δεν θα καταθέσει υποψηφιότητα για να διεκδικήσει αγώνες της τελικής φάσης στο Euro 2020.