Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Του Γιώργου Μαρίνου Περιφερειακού Συμβούλου με τη ΛAΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Παρασκευή 17 Οκτώβρη συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου το θέμα της εγκατάστασης μονάδας καύσης Βιοαερίου, (με πρώτη ύλη απόβλητα από χοιροστάσια και Βουστάσια), της Εταιρείας «ΕΝΕΡΤΖΙ ΤΡΑΙΙΝΤΙΝΓΚ», στο χωριό Άγιος Λουκάς, που έχει προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική συζήτηση απέρριψε την εγκατάσταση της μονάδας στο χωριό και η απόφαση αυτή πρέπει να αποσταλεί στην Περιφέρεια και στους άλλους....

αρμόδιους φορείς.
Σημαντικό στοιχείο αυτών των εξελίξεων είναι η πάλη των λαϊκών οικογενειών του Αγ. Λουκά οι οποίες με την κινητοποίηση τους και το υπόμνημα που υπεγράφη από 700 κατοίκους εκφράσανε την αντίθεση τους στην μονάδα καύσης Βιοαερίου.
Στο σχετικό υπόμνημα που έχει αποσταλεί στην Περιφέρεια Στερεάς , το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου και το Υπουργείο Ανάπτυξης, οι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν:
«Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην εγκατάσταση μονάδας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, της εταιρείας «ΕΝΕΡΖΙ ΤΡΕΙΝΤΙΝΓΚ», που θα στηρίζεται στην καύση βιοαερίου με πρώτη ύλη υγρά απόβλητα από κτηνοτροφεία ( χοίρων και βοοειδών) και ποιος γνωρίζει …. τι άλλο, στην περιοχή «Βάγια», «Σταφιλέου», στο χωριό μας.
Διαμαρτυρόμαστε έντονα στην απόφαση της «Επιτροπής Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας για την έγκριση που έδωσε στην μονάδα αυτή.
Τα παραμύθια περί «ανάπτυξης» της περιοχής και «εξασφάλισης θέσεων εργασίας» δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν. Η αλήθεια είναι πως επιχειρηματικά συμφέροντα εκμεταλλεύονται την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και με κριτήριο το κέρδος επιχειρούν να εγκαταστήσουν ιδιωτική μονάδα παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος που θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα σε βάρος του χωριού και των κατοίκων του, των λαϊκών αναγκών.
Ενημερώνουμε ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση είναι δύο (2) χιλιόμετρα από το κέντρο του χωριού, σε πολύ μικρή απόσταση από τα τελευταία σπίτια, δίπλα σε παρακείμενες αγροικίες.
Είναι στην καρδιά των πηγών για την ύδρευση της περιοχής, υπάρχει σχετική γεώτρηση και δεξαμενή.
Η περιοχή αυτή είναι μέσα σε ελαιώνες, δίπλα σε περιβόλια, ανάμεσα σε δύο σημαντικές ρεματιές με πλατάνια, καρυδιές, βελανιδιές κ.α.
Έτσι, είναι φανερό πως μια τέτοια εγκατάσταση αποβλήτων είναι βλαβερή και θα προκαλέσει ζημιά στο νερό και τον υδροφόρο ορίζοντα, το περιβάλλον.
Οι συνέπειες από τη βρώμα, τα κουνούπια κλπ. αλλά και τα προβλήματα που θα προκαλέσει η μεταφορά των αποβλήτων και της λάσπης, με φορτηγά, θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων μαρτύριο και θα οδηγήσουν στην καταστροφή του χωριού.
Οι υπογράφοντες, τονίζουμε ότι οι κάτοικοι του Αγίου Λουκά και της γύρω περιοχής θα αντισταθούμε αποφασιστικά για τη ματαίωση αυτών των επικίνδυνων σχεδίων και απαιτούμε την άμεση ακύρωση της απαράδεκτης απόφασης που πήρε η «Επιτροπή Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας». Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στήριξε τις θέσεις των κατοίκων του Αγίου Λουκά και παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία από Ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία αναφέροντας μεταξύ των άλλων, ότι ακόμα και στις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις καύσης Βιοαερίου που στηρίζονται σε απόβλητα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στη βάση αυτή επιγραμματικά σημειώθηκε ότι :
Η πρώτη ύλη μπορεί να περιέχει χημικούς, βιολογικούς και φυσικούς μολυσματικούς παράγοντες, διάδοσης παθογόνων μικροοργανισμών.
Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι ρύπανσης του εδάφους και των νερών.
Η παραγωγή μεθανίου και διοξειδίου το άνθρακα περικλείουν κινδύνους έκρηξης –πυρκαγιάς.
Προκαλείται έντονο πρόβλημα όχληση λόγω οσμών , μυγών κλπ αλλά και από την αυξημένη κυκλοφορία των φορτηγών για τη μεταφορά των αποβλήτων και των υπολειμμάτων που προορίζονται εδαφοβελτιωτική χρήση και στην περίπτωση του Αγίου Λουκά υπολογίζονται 8.500 τόνοι ετησίως.
Όπως αναφέρθηκε, κτηνιατρικά ερευνητικά προγράμματα στη Δανία ερεύνησαν την επιβίωση των βακτηριδίων, των ιών και των αυγών των παρασίτων στα απόβλητα.
Ενώ, στη Γερμανία ανιχνεύτηκαν είδη σαλμονέλας σε πάνω από το 90% των δειγμάτων των αποβλήτων.

21.10.14
 Γιώργος Μαρίνος
 Περιφερειακός Σύμβουλος με τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ