Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η ΙΣΤΙΑΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΟΥΧΟ ΤΗΣ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ

            Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η πόλη της Ιστιαίας της Βορείου Ευβοίας πανηγύρισε τον Πολιούχο της Άγιο Αθανάσιο την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017, στον ομώνυμο Ιερό Ναό, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος μετέβη στην δεύτερη έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό, τον Οικον. Αναστάσιο Χρήστου και τον Διάκ. Ευγένιο Τσάλλα.
            Το απόγευμα της παραμονής εψάλη ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε ο εξ Ιστιαίας καταγόμενος ...
νέος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Ευγενικός.
            Ανήμερα της πανηγύρεως, χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θ. Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.
Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ξεκίνησε η Ιερά Λιτανεία της Εικόνος του Πολιούχου Αγίου Αθανασίου με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της περιφερείας, των εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών της Πόλεως και σύμπαντος του πιστού Λαού της Ιστιαίας.
            Μετά την Λιτανεία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στο παρακείμενο Βησσαριώνειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Ι. Μητροπόλεως, όπου ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Αγιοβασιλόπιτα του Ιδρύματος αυτού της Τοπικής Εκκλησίας, στο οποίο φιλοξενούνται 10 γέροντες και τη Διεύθυνσή του έχει ο επί πεντηκονταετία διακονών στην Ιστιαία, πολιός Ιεροκήρυξ της περιφερείας, Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Καπνίσης, διδάσκαλος του Ευαγγελίου.
Στις Ιερές Ακολουθίες τα Ιερά Αναλόγια διηύθυναν, το μεν δεξιό ο κ. Δημήτριος Αγγελόπουλος, το δε αριστερό ο κ. Γεώργιος Παρούσης, πλαισιούμενοι από ιεροψάλτες της περιοχής και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, ενώ παρέστησαν η Δήμαρχος Ιστιαίας–Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου–Σπανού, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Κοτζιάς και οι εξ Ιστιαίας καταγόμενοι Βουλευτής και τ. Υπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου  και ο τ. Υπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου.
            Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος (97,7 fm) μετέδωσε απευθείας και αυτή την πανήγυρη της Τοπικής μας Εκκλησίας.
            Ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε από την Ιστιαία νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης και αμέσως μετέβη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητος Ευβοίας, όπου συμμετείχε στην σύσκεψη των Φορέων της Εύβοιας για την αποτροπή της άδικης για τον Ευβοϊκό Λαό εγκατάστασης διοδίων στον δρόμο Σχηματάρι-Χαλκίδα.