Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΡΙΟΔΗΜΟΣ

Θέμα: GPS στο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

 Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν,που οι προπονητές σταματούσαν τις όποιες  ασκήσεις για να πιάσουν τον σφυγμό των ποδοσφαιριστών.
Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε για τους παλμογράφους.
  Βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παραπάνω καταργήθηκαν παντελώς στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο και κύρια συνεχίζονται σε επίπεδο ερασιτεχνικού, Γ Εθνικής ,πιθανά στη Football League και ίσως ακόμα στη Super League.
  Πλέον μάθαμε για τα GPS, που φορούν οι ποδοσφαιριστές.
  Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε οι προπονητές να εντοπίσουν τις αδυναμίες .....
κάθε ποδοσφαιριστή  και να προσαρμόσουν ανάλογα το πρόγραμμα της εκγύμνασης αλλά και να προλάβουν μυϊκούς τραυματισμούς.
  Η κινηματική ανάλυση ποδοσφαίρου με  GPS είναι μια πολύ αποδοτική μέθοδος αξιολόγησης βιολογικών  αθλητικών παραμέτρων  των ποδοσφαιριστών σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ με ταυτόχρονη καταγραφή της ατομικής και ομαδικής τακτικής ανάπτυξης των ομάδων σε αγώνα.
Όλα άστα με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης.
Συγκεκριμένα GPS και το λογισμικό τους δοκιμάστηκαν πριν την εφαρμογή τους,όπως έγινε στην Serrie A [Ιταλια] ύστερα από 900 αγώνες,καταγράφηκαν 50 δεδομένα το δευτερόλεπτο και παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για:
-πόσα χιλιόμετρα διένυσε
-ένταση παιχνιδιού
-επιτάχυνση [στιγμιαία-μέγιστη] κ επιβράδυνση
-ταχύτητα [στιγμιαία-μέγιστη]
-πάσσες
-χρόνο παύσης
- έντονες ενέργειες
-κατανάλωση ενέργειας κ μεταβολική ισχύ.
  Αναμφίβολα πρόκειται για μια μεγάλη καινοτομία.
   Αν ο παίκτης εχει κάποια επιβάρυνση,εκείνη τη στιγμή μπορείς να το δεις,να το ελέγξεις,να το πεις στον προπονητή για να δράσει ανάλογα με το τι απαιτεί η κάθε κατάσταση.
  Δίνει δηλ. τη δυνατότητα στον προπονητή να ρίξει η να ανεβάσει ρυθμούς είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα ειτε της προπόνησης.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία ,ελπίζοντας οτι θα είναι χρήσιμο κ ωφέλιμο για τους φίλους του ποδοσφαίρου.
   
Αγριοδημος Κωστας
   προπονητης UEFA B
   μελος επιτροπης Ποδοσφαιρου Παγκοσμιας Ομοσπονδιας
   Σχολικου Αθλητισμου