Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΚΕ΄ ΔΗΜΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΗΒΑ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού άρχισαν στην Πόλη της Χαλκίδος οι Εορταστικές Εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», τα οποία εδώ και 25 χρόνια έχουν καταστεί θεσμός ιερός και σεβάσμιος για την Τοπική μας Εκκλησία.
Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.
Με προεξάρχοντα, λοιπόν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ....
τον Ιερό Κλήρο της Χαλκίδος, αλλά και των γειτονικών Ι. Μητροπόλεων Θηβων και Λεβαδείας και Καρυστίας και Σκύρου, τον Δήμαρχο Χαλκιδεών κ. Χρήστο Παγώνη, τον Διοικητή της Σχολής Πεζικού Ταξίαρχο κ. Γεώργιο Μπικάκη, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτριο Κυριτσόπουλο, τον Ευεργέτη της Ι. Μητροπόλεως και πρ. Βουλευτή κ. Άγγελο Πνευματικό και άλλους εκπροσώπους των Αρχών και πλήθος του ευσεβούς Λαού, η Πόλη της Χαλκίδος υποδέχθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 το ιερό Εικόνισμα της Μεγάλης Παναγίας από την Θήβα της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Την Ιερά Εικόνα της Μεγάλης Παναγίας συνόδευσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, μαζί με τον Πρωτοπρεσβ. Γεώργιο Τουλουμάκο – Αρχιερατικό Επίτροπο Θηβών και Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου – Μεγάλης Παναγίας Θηβών, όπου φυλάσσεται ευλαβικά η Ι. Εικόνα κατά την διάρκεια ολοκλήρου του χρόνου.

Στην πλατεία Ηρώων Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και μετά την τελεσθείσα Ιερά Δέηση, προσεφώνησε καθηκόντως την Παναγία μας και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Σεβασμιώτατο άγιο Θηβών κ. Γεώργιο και τον συνεργάτη του π. Γεώργιο για την «μεγάλη ευλογία» της μεταφοράς της Ι. Εικόνος στην Χαλκίδα.

Κατόπιν, ομίλησε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην σημαντική επέτειο που η Ι. Μητρόπολις Θηβών έχει εφέτος, των 150 ετών από τον Εγκαινιασμό του Ι. Ναού της Μεγάλης Παναγίας - Αγίου Δημητρίου, η οποία εορτάσθηκε τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο στη Θήβα, με την συμμετοχή και του αγίου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, προεξάρχοντος του Μακαροωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ο οποίος συμπλήρωσε και 50 χρόνια θεοφιλούς ιερατικής διακονίας.

Στη συνέχεια η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου αγίου Θηβών κ. Γεωργίου, εψάλη η Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, αναφερθείς στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκὂυ, αλλά και του εορτάζοντος Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά, έργο του οποίου θεωρείται η Ι. Εικόνα της Μεγάλης Παναγίας, ο τάφος του οποίου ευρίσκεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Θήβας.

Η Ιερά Εικόνα της Μεγάλης Παναγίας θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2017 και καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις, ενώ ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ., σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει καταρτισθεί από τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου και τους συνεργάτες και συνεργάτιδες της Ενορίας, Κληρικούς και Λαϊκούς.

Οι Εκδηλώσεις των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, κάθε χρόνο σημαίνουν πνευματικό συναγερμό στην Πόλη μας, αλλά και ευρύτερα στην Ιερά Μητρόπολη, αφού ο Μητροπολιτικός μας Ιερός Ναός αποτελεί το κέντρο της Λατρευτικής προσφοράς της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητος, μέσα από την καθημερινή επιτέλεση της Θείας Λειτουργίας, την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών, την καθημερινή διακονία του θείου λόγου από έμπειρους και φωτισμένους ιεροκήρυκες, την τέλεση των Ακολουθιών του νυχθημέρου και την απόδοση των Ύμνων από έμπειρους και καταρτισμένους Ιεροψάλτες.
Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν για όλους μας, σημαντικές δυνατότητες προσεγγίσεως στο γεγονός της Εκκλησίας, το οποίο σημαίνεται και κατεξοχήν φανερώνεται στα Ιερά Μυστήρια και την συνεχή προσευχή